17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Христо Грозев: В списъка с 620 руски шпиони има българска връзка

При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони, разпространен от военното разузнаване на Украйна, няма хора в България. Има обаче връзка със страната ни – хора, които общуват с българския военен съюз „Левски”. Това каза изпълнителният директор на разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в ефира на Нова тв.

„Става въпрос за доста разширен списък от хора, регистрирани на основния адрес на ФСБ. Доста разнороден списък. Не са само хора, които се занимават с шпионски действия в чужбина. Има и такива, които си работят от Москва. В него виждаме много стари познайници, свързани с екипа, който отравя политици в Русия. Такива, които са общували често с Константин Малофеев*. Има и такива, които общуват с българския военен съюз „Левски”. Това е една българска връзка”, добави той.

Самият Грозев също е изготвил списък със 160 души, които са от Пета служба на ФСБ и тяхната цел е да създават дестабилизация в бившите страни на Съветския съюз. „По някой път излизат от този диапазон и влизат в някои бивши социалистически страни. Това са руски бизнесмени или членове на посолството – трети или четвърти секретар. Има трима български граждани, които общуват много често с тази група. За едно от имената имаше и дела срещу него, награждаван е и пътува често до Русия”, уточни той.

За пример Грозев посочи украинската дестабилизация, защото тя представлявала „завършен проект”. „Огромно количество агенти на ФСБ бяха хвърлени по този проект с бюджет повече от милиард долара. Можем да си направим сметки какъв трябва да е еквивалентът за България”, каза той.

В Украйна начинът на опериране е извън страната. Организира се мрежа на влияние с местни политици, блогъри, журналисти и шефове на фирми, които имат влияние в обществения дебат. „През последните осем години организират срещи със своите активи навсякъде по света. Обикновено срещите са извън страната, за да бъдат извън обсега на контраразузнавателните служби, обикновено в екзотични дестинации”, уточни изпълнителният директор на Bellingcat. Грозев посочи, че това е моделът, по който се работи осем години за Украйна. Подобен бил и този за България.

Грозев заяви, че Абрамович има сериозна роля в преговорите за мир между Русия и Украйна, за което умишлено не е говорено. „Ние не си давахме сметка до деня, в който не получихме информация за неговото отравяне. Като един от малкото хора, които могат да говорят в ухото на Путин с елементарни думи и той да го изслуша. Затова Зеленски го използваше в началото, за да предава своите послания”, коментира той.

Според журналиста интерес от отравянето на Абрамович има крилото на войната от страна на руския силов елит. „Има хора, които искат войната да продължи, за да не се стигне до позоваването им като виновни при едно мирно споразумение. За първи път мога да кажа, че е възможно отравянето да е станало без знанието на Путин. Не съм сигурен дали може да е сигнал към самия Путин. Но е и сигнал към такива миролюбиви олигарси да не се месят”, уточни Грозев.

„Политическото крило Лавров например, и Песков – те са категорично против войната от самото начало. Няма обаче да го кажат публично. От гледна точка на военния елит – Шойгу и Патрушев, са за продължаване на войната на всяка цена. Кадиров е публичното лице на партията на войната, но без особена тежест”, добави Грозев.

*Според българските прокурори бившият депутат от БСП Николай Малинов е шпионирал за организации, представлявани от Константин Малофеев, за да преобърне ориентацията на България от прозападна към проруска. Малинов е смятал, че тази цел ще бъде постижима, ако Русия придобие „доходоносни отрасли от икономиката на България“. Конкретно Малофеев се споменава във връзка с придобиването на активи на Цветан Василев и във връзка с „овладяване на български медии“

Източник: Нова тв

Снимка: Уикипедия

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини