spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Христо Грозев: Путин може скоро да падне и това е лоша новина

Избрано

Съществуват рискове руският президент Владимир Путин да бъде бързо отстранен от поста си. Но в такъв случай властта може да бъде завзета от ястреби, които искат голяма световна война. Това заяви ръководителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев пред украинската FREEDOM.

Според него в момента Путин няма стратегия за напредване на окупационните сили и „трябва да я пренаписва всеки ден“.

„Трябва да работи директно с военачалниците“, каза той.

„Най-лошият сценарий е, ако „ястребите“ завземат политическата власт в Москва. Има риск крилото, което настоява за пълна мобилизация, да вземе властта. Това е най-лошият сценарий за целия свят“, каза Грозев.

В същото време журналистът смята, че вариантът, при който Путин губи властта бавно, е по-добър.

За активизирането на „ястребите“ в обкръжението на Путин свидетелства безнаказаната критика на действията на главнокомандващия в социалните мрежи от страна на редица руски блогъри.

„Виждаме, че това крайно крило набира все по-голяма смелост. Техните горорители, включително Гиркин-Стрелков, започват да критикуват Путин все по-открито. Те все по-често говорят, че трябва да бомбардират и Запада, а не само „центъра за вземане на решения“. Те продължават да пишат, на свобода са – така че тези хора си имат покровители. Мисля, че това е доста опасен сценарий“, каза Грозев.

Запитан дали има наследник на Путин, българският журналист признава, че първият заместник-началник на ГРУ Владимир Алексеев може би се вижда като президент.

 

 

Последни новини