spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Христо Мутафчиев с атака към министър: Нищо не разбира, не се и научи!

Избрано

 

Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Както писа и вестник „ФИЛТЪР“ в последния си брой вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев е ощетил творците, които се занимават дъд сценични изкуства, с 31, 5 милиона лева.
„Парите са били предвидени да влязат в новия бюджет, за да бъдат повишении мизерните заплати на актьори, които нямат никаква финансова мотивация да работят в театрите днес“, пише „ФИЛТЪР“.

Христо Мутафчиев разкритикува остро ръководството на Министерство на културата и обяви, че липсва диалог и воля за разрешаване на натрупаните проблеми.
„Диалогът между Съюза на артистите и Министерството боксува и то не е само с артистите, а с всички хора на измуството. Освен че затлачиха държавния сектор „Сценични изкуства“ като финансиране, затлачиха и сектора на свободните творци.

Фонд „Култура“ бави много отговорите си за финансирането на проекти и се стига до там, че остават дни до събитието, а творецът не знае ще получили финансиране“, каза Мутафчиев.

Като пример той изтъкна, че все още няма регистър на свободните творци – намерение, заявено още от времето на Боил Банов. Според него такъв регистър се прави за 2 месеца.

Председателят на Съюза на българските артисти прогнозира, че ако бъде изпълнен третият мандат, сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да запази поста си.
„Нищо не разбира, бе! Не се и научи. Той не пожела да разбере какъв е проблемът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, но това е проблем на цялото правителство. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички браншове на тази държава, за да разбера какво правят и да търся решение на проблемите им.
Те (правителството в оставка – б.р.) не се срещнаха с абсолютно никой и затова логично си отиват“, подчерта Мутафчиев.

Христо Мутафчиев обяви още, че ако се стигне до налагането на нови ограничения срещу ковид в театрите, е много възможно да има бойкот от страна на театралите.

„Знам, че голяма част от колегите ми са категорично настроени да бойкотират подобно решение. Много от тях видяха, че ковида отслабва. Започнаха отново да играят представления, видяха пълни зали отново. Айде да видим как ще излезем пак пред празни зали и хора с маски. На никой не му се ще“, заяви популярният актьор.

Мутафчиев допълни, че води разговори за съвместни действия с председателя на ресторантьорския бранш Ричард Алибегов.

Все пак уточни, че ако се възобнови диалога между сектора на сценичните изкуства и държавата, са готови на компромиси.

ВИЖТЕ ВИДЕО – ТУК!

Източник: БНТ

 

Последни новини