9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Художникът Никола Танев в обектива на цигуларя фотограф Стоян Сертев

Серия изключителни снимки на един от най-големите ни художници Никола Танев прави цигуларят художник Стоян Сертев в Созопол през 1947 г. Тези майсторски фотоси разкриват характера и емоциите на ексцентричния ни творец по-добре от всичко, изписано за него.

На една от снимките Танев е на романтична разходка край морето на Царския плаж в Созопол със съпругата си, учителката Димитрия Георгиева – Миша. Художникът е в характерния си артистичен вид – с бял ленен панталон, сако с кърпичка в джоба, облечено върху моряшка фланела, и карирано фишу около врата.

На друга снимка пък се вижда как Танев изразява възхищението си от хубаво момиче, на име Елка, приседнало до него сред дюните на Царския плаж. Художникът гледа дяволито, докато оценява с жест визията на девойката. Танев е известен със страстта си към нежния пол. Жена му Миша е наясно с нуждата му от вдъхновение и нови музи и не само не се сърди на забежките му, но дори му намира момичета. Тя също не остава настрана от забавленията, а участва в тройки с тях – Никола често спи между Миша и поредната си любовница. Разказват, че понякога тримата лежат голи под чардака, а отгоре слугинята ги полива с вода. Макар и изпъстрен със странности, бракът им продължава близо 50 години. Никола Танев среща Миша по време на една от първите си изложби в Пловдив през 1915 г. и е толкова впечатлен, че я проследява до дома й. Още на втората среща й предлага брак. По-късно тя става негов агент и мениджър. Дори когато се влюбва във внучката на Стоян Заимов Валентина Чимширова, която му ражда две деца, художникът не успява да се раздели с Миша. Накрая двете жени се обединяват да го измъкнат от зандана, където попада през 1944 г. От преживения стрес и изтезания той получава инсулт през 1949 г., а Миша го гледа на инвалидна количка до смъртта му през 1962 г.

На разходка в Созопол със съпругата си Миша

За музикалните среди името Стоян Сертев е свързано с оркестъра на Народната опера и с творческата история на известните в миналото квартети „Лечев“ и „Аврамов“, в които свири втора цигулка. Но в днешно време той е по-известен като фотограф. Той запечатва във фотоси разломения ХХ век от 30-те години до смъртта си през 1974 г. В свободното си от музициране време прави 80 000 снимки, на които оживяват плеяда интелектуалци, оставили трайна следа в българската и европейската култура.

В последните години бяха открити няколко изложби с кадри от богатия му архив, беше издаден и албум „Една епоха в черно&бяло“. Причината е, че макар и Сертев да снима като хоби, фотографиите му „далеч надхвърлят функцията на свидетелство, те са изкуство, съхранило до днес емоцията на времето“ по думите на съставителя на албума – фотографа Иво Хаджимишев. Негова изложба бе и част от събитията, с които Народният театър „Иван Вазов“ отбелязва своята 110-годишнина. Причината е, че Сертев снима ключови фигури и спектакли в периода 1945–1951 г. По това време той е оркестрант в Народната опера, която дели сцена с Народния театър. Затова успява да направи повече от 2000 кадъра на 40 различни представления. Така запечатва за поколенията звезди като Апостол Карамитев и Николай Масалитинов.

„Стоян Сертев запазва за бъдещите поколения най-видните лица от българския културен елит: евакуираните по време на Втората световна война музиканти и артисти от Народната опера и Народния театър, квартет „Аврамов“ на турне в Германия, Камерния оркестър на Радио София с диригент Васил Стефанов, тенора Петър Райчев, един силно въздействащ Любомир Пипков на пианото. И още: Ангел Каралийчев, Любомир Тенев, Олга Кирчева, Боян Дановски, Петя Герганова, Константин Кисимов, Андрей Николов, Бенчо Обешков, Дечко Узунов, Майстора… Изключителна серия фотографии на художника Никола Танев в Созопол“, пише Иво Хаджимишев в албума за Сертев.

Последни новини

- Реклама -