- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Цените на клиничните пътеки скачат с 8%

Избрано

Клиничните пътеки се увеличават с 8%, а на медико-диагностичните дейности – с 18%. Това ще стане със задна дата от 1 септември, а решението остава и за следващата година, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след подписването на анекс в централното управление на НЗОК.

Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%, което означава, че реално увеличението за следващата година ще бъде 33%.

Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха днес анекса към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022. По този начин средствата за настоящата година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния начин и лечебните заведения да получат съответните заплащания, обясни министърът. По думите му с анекса се определя начинът на разпределение на остатъчните средства и на излишъците, като за целта е приета методиката, предложена от БЛС, за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, уточни д-р Меджидиев.

Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината, коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. При приемането на бюджета за следващата година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности, който ще важи за следващия тригодишен период.

Снимка: МЗ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини