- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЦИК все пак няма да обжалва решението на съда за протоколите

Зам.-председателят на изборната комисия Цветозар Томов предложи решението на съда да не се обжалва, но предложението му бе отхвърлено с 8 гласа „за“ (членовете на ЦИК, излъчени от ДБ, Изправи се! Мутри Вън!, БСП, ИТН) и 6 „против“ (ГЕРБ и ДПС). Решението бе отхвърлено, тъй като за приемането му са нужни поне 10 гласа „за“.

Въпреки това обаче ЦИК няма да обжалва решението на съда, тъй като комисията закри днешното си заседание преди да гласува обжалването на решението, а срокът от три дни изтича в 17 ч. днес. За да се сезира Върховния административен съд e необходимо решение на ЦИК, за каквото време няма, а и комисарите от ДПС и ГЕРБ не направиха такова предложение по-рано днес.

В петък Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини.

Миналия понеделник ЦИК взе решение, с което гласовете от машинно гласуване се отчитаха общо с хартиените от финалния протокол, който попълват членовете на СИК. Последваха остри критики от страна на Обществения съвет към ЦИК, а говорителят на ЦИК Цветозар Томов подаде оставка. По-късно „Левицата“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ сезираха съда.

Два дни след решението, което бе взето с подкрепата на членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ, партията на Борисов даде заден и призова ЦИК да преразгледа решението. Нещо повече – Радомир Чолаков упрекна политическите партии, които алармираха за скандалния казус. По думите му „някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите“.

На редовния брифинг на ЦИК миналия четвъртък зам.-председателката на комисията Росица Матева пък изтъкна, че комисията има процедурна възможност за промяна на решението, но въпросът не бил обсъждан, а и нямало постъпило такова предложение.

В петък, часове преди решението на съда, Бойко Борисов заяви, че ЦИК е независим орган и нямало как да се влияе на решението на членовете ѝ.

 

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

 

- Реклама -

Последни новини