- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЦИК и МВР се договориха за сигурността в изборния ден

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и професионалното ръководство на МВР проведе среща в ЦИК по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя.

На срещата са обсъдени множеството сигнали за вероятно поставени взривни устройства в училища, където са съсредоточени голяма част от изборните секции.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че съвместно с МВР ще бъдат положени всички усилия така, че изборният ден да протича спокойно, да няма прекъсване на гласуването, избирателите да бъдат спокойни и СИК-овете да могат безпроблемно да свършат своята работа.

МВР ще охранява изборните секции още от събота, като това ще продължи до приключването на изборния ден в неделя. Полицаите ще проверяват гражданите, които ще отиват да гласуват с обемни багажи. Това ще става в район извън секциите, за да не се създава излишно напрежение у хората.

Както от ЦИК, така и от МВР призоваха българите да отидат в неделя да гласуват без страх или напрежение.

„На първо място искам ясно да заяви, че се касае за хибридни атаки. Особеност на тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един от случаите. Така че апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме, пак подчертавам, оперативни данни за потенциална заплаха“, каза министър Демерджиев.

„Инструкции към районните и секционните комисии към настоящият момент не са изпратени. Ще дадем своите указания, но искам само да уточня, че проверката на обемни багажи ще се извършва извън сградата, т.е. няма да се влиза в изборните помещения с цел такава проверка, за да не се притесняват гласуващите и членовете на комисиите“, каза от своя страна и говорителят на ЦИК Росица Матева.

Членовете на избирателните комисии ще бъдат уведомени на кого да звънят, ако се получи сигнал със заплахи. А от МВР казаха, че вече са обновени правилата за действие при подобни ситуации. Министър Демерджиев изрази надежда следващата седмица да не се стига до затваряне на училища.

Ако в неделя бъдат получени заплашителни имейли, това няма да доведе до прекратяване на изборния ден, гарантира днес във Варна и зам.-главният секретар Станимир Станев. Той беше категоричен, че се вземат всички мерки за нормалното протичане на гласуването.

„То това е процедурата и преди – 24 часа се охраняват, има обследване на място, секциите се проверяват и ще бъдат отново проверени. Всички мерки и действия, уверявам ви, са предприети“, каза гл. комисар Станимир Станев.

- Реклама -

Последни новини