- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ЦИК обяви къде ще са чуждите секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата в държавите, в които ще се образуват така наречените служебно разкрити избирателни секции. Одобрен е и списък на  местата, в които на проведени до 5 години преди предстоящия вот  на 2 април е имало секция , в която са гласували не по малко от 100 избиратели.

Изборният закон задължава ЦИК да посочи тези места.  Определянето на избирателните секции ще стане с приемането на решение на ЦИК на по късен етап.

Също от днес започват работата си и назначените от ЦИК 31 Районни избирателни комисии (РИК) в страната.

Местата, в които зад граница следва да бъдат разкрити секции в посолства и консулства на страната ни за вота на втори април са общо 85 , но за 26 от тях външното ни министерство има съображения да не бъдат разкривани секции за гласуване по причини, които предстои да бъдат разгледани от ЦИК, преди да се вземе окончателното решение. Но сред тези 26 места са посолството  ни в Украйна, консулството в Одеса,  дипломатическите ни мисии в Афганистан, Ирак, Иран Индонезия, Либия, Сирия, Палестина, Виетнам, Мексико, Куба, консулството в Екатеринбург – Русия, мисията ни към постоянното представителство на ООН в Ню Йорк.

В отделен списък ЦИК посочва и местата с гласували над 100 избиратели на предходни избори от последните 5 години. Да се посочат тези места е записано в изборния кодекс.

Най много са тези секции в Турция 155, Великобритания 117, 99 са те в Германия, 57 в Испания, САЩ – 38, 25 са в Гърция, 21 в Нидерландия, Италия – 18.

Част от  места от този списък са посочени за разкриване на секции под условие, тай като приемащата държава трябва да даде съгласие, каквито са случаите с Германия , Италия , Норвегия , Франция , Канада. Това одобрение  трябва да бъде дадено не по късно от 16 март.

- Реклама -

Последни новини