spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

ЦИК с информация за предстоящите избори

Избрано

Централната избирателна комисия ще проведе първия редовен брифинг във връзка с организацията на предстоящите избори за народни представители на 2 октомври. 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие.

Вчера приключи срокът за регистрация за участие в предсрочния вот. С 2 по-малко бяха регистрираните партии на предишните предсрочни избори.

Коалиция „Продължаваме промяната“ и коалиция „Демократична България“ се регистрираха отделно. Законът дава възможност само за промяна в състава на регистрирана в ЦИК коалиция. В следващите десет дни (до 27 август) регистрирана коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава на коалицията – в нея може да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името. Това означава, че възможност ПП и ДБ да се обединят има само, ако партиите от едната коалиция се влеят в другата.

До 30 август партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите. Пак до 30 август участниците в изборите трябва да регистрират кандидатските листи, а на 31 август ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите и ги обявява.

В парламентарните избори на 14 ноември м.г. участваха 21 партии и 7 коалиции, в тези на 11 юли – общо 23 партии и коалиции, а на 4 април – 30 партии и коалиции.

Последни новини