- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ЦИК: 5033 са кандидатстващите да заемат 240 места в парламента

Към настоящия момент организацията на изборите е своевременна, нямаме забавяне на по-важните дейности и решения, които трябва да бъдат взети. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

“Организацията върви нормално, дори малко преди сроковете. Към днешна дата в страната е определено да има 11 845 секции, но това не е финалният брой. Машините, на които ще се гласува в страната ще бъдат 9369, в 1105 секционни комисии ще има по 2 машини, а броят на машините извън страната ще остане същият, но предстои заседание на ЦИК, в което ще го обсъдим”, уточни от своя страна Росица Матева.

Матева каза, че към днешна дата устройствата, които ще бъдат изпратени извън страната ще бъдат 10 999. Матева добави, че кандидатите за народни представители за парламента са 5033, 1576 от тях са жени.

На този етап ЦИК няма информация в карловските села, които пострадаха от ударилия ги потоп, да имат проблем с осигуряване на изборния процес или помещенията за гласуване.

Матева напомни, че в събота изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес и добави, че има 1 социологическа агенция, която досега е регистрирана да изработи резултати от изходия пол.

Днес ЦИК представи и компонентите на машината и обясни как работи тя. Те показаха отделението, в което стой хартията, върху която се печата бюлетина и подчертаха, че се запечатва с пломба, но при нужда може да се отпечата (ако хартията свърши). От ЦИК представиха и отделението, в което се включва захранването като добавиха, че то е защитено с пломба и се запечатва веднъж и не на последно място по важност показаха помещението за акумулаторната батерия като казаха, че то също се запечатва. Важен елемент в машините са и флашките, като те са две на брой и машината не може да работи при липса на една от флашките.

Росица Матева уточни, че флашките са собственост на ЦИК. Тя добави, че никой в изборния ден няма да бъде допуснат да рови в машините с отвертка, например.

- Реклама -

Последни новини