9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Цонев: За хората с къса памет, ето хронологията на „златните паспорти“

Да припомня хронологията за любителите с къса памет, каквато е и правосъдната министърка. Така започна изявлението си в НС зам.-председателят на ДПС и на парламентарната група Йордан Цонев след упрек на правосъдната министърка Надежда Йорданова по време на дебат за „златните паспорти“.

„На 29 ноември 2012 г. НС приема на второ четене закон за изменение, където се предлага въпросният способ да се приеме, парламентарната група на ДПС се противопоставя и иска текстът да отпадне, защото няма гаранции, че това гражданство има достатъчен контрол и инвестициите ще бъдат реални. Тоест ние предупреждаваме какво ще се случи, и то се и случи. Предложението ни не бе прието“, каза той.

И добави: „Следва вето на Плевенелиев. ДПС гласува за ветото. Въпреки това ветото е отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и синята коалиция – вашия предшественик. Ето ги стенограмите и гласуванията“.

„В тези 8 години се трупат стотици случаи с една и съща схема – инвестиция в ДКЦ през адвокатска кантора, неблизка до ДПС, но може би близка до други хора, закупуване на държавни ценни книжа, удостоверение за инвестиция за 1 млн. и 1 лв., даване на постоянно пребиваване и гражданство. Има и теглене на кредит от банката. След изтичането му ДКЦ-тата се усвояват от банката, а той си е взел парите предварително от кредита“, каза Цонев.

„Това е цената на въпросното гражданство. Това имахме предвид, като не се съгласихме с модела“, добави той.

„През 2019 г. НС създава временна анкетна комисия за проверка на факти за корупция при издаване на българско гражданство, но не по инвестиционен път, а по произход. Ставаше дума за публикации в чужди медии. В хода на работата се запознахме и с тези извращения. Тогава истината в това, което казахте, тогавашният правосъден министър предложи да отпадне инвестиционното гражданство“, каза Цонев.

И добави: „От комисията проучихме как стоят въпросите в други страни. Комисията от 16 членове, двама от които от ДПС, препоръча на НС: „България да не преустанови инвестиционното гражданство, но да го контролира строго, за да има ефективни гаранции, че става дума за реални инвестиции“.

„Комисията създаде законопроект. Той не бе подписан само от БСП. Г-н Крум Зарков бе постоянно за отпадане. Всички останали го подписаха. Така се стигна до оставане на режима. Тук е манипулацията. Не е оставен същият режим, същият режим е абсолютно отменен. Режимът е променен, затегнат и контролът също. След приемането на закона не е издаден нито един паспорт“, каза той.

Източник: Епицентър

Снимка: БНР

Последни новини

- Реклама -