- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов продължава след месец (ОБНОВЕНА)

Делото на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов продължава след месец. Процесът e във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ.
Днес в съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова с мотива, че може да е предубедена, тъй като е бивша колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система, може да има определени съмнения, смята защитата.

Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено, което пък стана причина адвокатите да поискат записи от камерите в съда.

Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж “Корал”.  Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков.

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от “Газпром” в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.

Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ.  Разказа за спирането от страна на “Газпром” към България и други държави.

Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които „Булгаргаз“ купува или на доставчиците, каза Сабрутев.

Бяха направени твърдения, че Кирил Петков и Асен Василев са “изсмукали” огромни суми от доставките на газ. И двамата бяха много емоционални при тези твърдения.  В същото време цената на борсата непрекъснато се е покачвала, каза още Сабрутев.

В почивката на делото Кирил Петков коментира отсъствието на Борисов в съдебната зала.

Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици, каза Петков. Той посочи, че е в съда, защото няма какво да крие. Искам да защитя надеждата на българските граждани, че има политици, които могат да се борят за техните права, без да се обогатяват, каза Петков. И допълни, че когато опира до това да се види дали нещо е истинско или лъжа, Борисов го няма.

Истината е само една – никой не се е обогатил, каза Петков.

Защитата на Борисов заяви, че Борисов не е длъжен да се яви в съда. Според адв. Менко Менков разпитите на свидетелите днес нямат отношение по процеса, а те по-скоро използвали съда като политическа трибуна. Той посочи, че защитата ще отправи редица искания за допълнителни доказателства.

През ноември м.г., когато беше първото заседание, двамата не се явиха в съда, а пратиха само адвокати – Петков – Стоян Мадин, а Борисов – Менко Менков.

Бившият премиер Петков съди предшественика си за клевета и настоява да получи половин милион лева обезщетение. „Заведох дело срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Т

За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно може да бъде присъдено и обезщетение.

Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства фирми, свързани с „Продължаваме промяната“.

По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) за клевета да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. Този иск е част от по-голям такъв за вреди на обща стойност от 500 000 лв. Така, ако Петков спечели делото, той ще може да заведе нов процес за остатъка до 500 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. 

Днес се очаква делото да продължи с разпит на свидетели, които адвокатите трябва да доведат.

 

Източник: segabg.com, БТА

- Реклама -

Последни новини