- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Чарлз е новият крал на Великобритания

Принц Чарлз е новият монарх на Великобритания. Най-големият син на кралица Елизабет II принц Чарлз ще заеме поста ѝ на крал на Великобритания, пише Би Би Си.

Бъкингамският дворец публикува първите думи на Чарлз в официално съобщение до британската нация и света.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно величество Кралицата, е момент, който ще донесе много мъка и тъга на мен и цялото ми семейство“, пише Чарлз.

„Ние скърбим за загубата на един обичан суверен и още по-обичана майка. Знам, че нейната загуба ще се усети дълбоко в цялата страна и сред безброй хора по цял свят“, казва още новият крал.

В официалното съобщение пише още, че по време на този период на скръб и промяна, кралското семейство ще бъде по-спокойно да знае колко обичана е била кралицата.

Как ще се казва той?
Едно от първите му действия е да реши дали да царува като крал Чарлз III или да приеме друго име.

Например, първото име на дядо му Джордж VI е било Алберт, но той е управлявал с едно от вторите си имена. Чарлз може да избере едно от четирите си имена – Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, на когото предстои смяна на титлата. Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си – херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогиня на Корнуол.

Нова титла ще има и за съпругата на Чарлз, чиято пълна титла ще бъде кралица-консорт. Това е  терминът, използван за съпругата на монарха.

По рано днес Нейно Височество почина на 96-годишна възраст. След като кралица Елизабет II наследи трона от баща си крал Джордж IV, принц Чарлз се превърна в престолонаследник.

Официални церемонии

През първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет по присъединяването.

Той е съставен от членове на Тайния съвет – група от висши депутати, бивши и настоящи, и пиъри, както и някои висши държавни служители, върховните комисари на Британската общност и лорд-кмета на Лондон.

Теоретично над 700 души имат право да присъстват, но предвид краткото предизвестие действителният им брой вероятно ще бъде много по-малък. На последния Съвет за присъединяване през 1952 г. присъстваха около 200 души.

Кралят традиционно не присъства.

По време на заседанието лорд-председателят на Тайния съвет (понастоящем депутат Пени Мордаунт) ще обяви смъртта на кралица Елизабет и ще прочете прокламация на глас.

Формулировката на прокламацията може да се променя, но традиционно тя представлява поредица от молитви и обещания, в които се изразява признателност към предишния монарх и се обещава подкрепа за новия.

След това прокламацията се подписва от редица високопоставени лица, включително министър-председателя, архиепископа на Кентърбъри и лорд-канцлера.

Както при всички тези церемонии, ще бъде обърнато внимание на това, което може да бъде променено, добавено или осъвременено в знак на новата ера.

Първата декларация на краля

Съветът за присъединяване се събира отново – обикновено ден по-късно – и този път кралят ще присъства заедно с Тайния съвет, пише Би Би Си.

В началото на управлението на британския монарх няма „полагане на клетва“ в стила на някои други държавни глави, като например президента на САЩ. Новият крал обаче ще направи декларация и – в съответствие с традиция от началото на XVIII век – ще се закълне в запазването на Шотландската църква.

След фанфари на тръбачи ще бъде направена публична прокламация, с която Чарлз ще бъде обявен за новия крал. Тя ще бъде произнесена от балкона над двореца Friary Court в двореца Сейнт Джеймс от длъжностно лице, известно като крал на оръжията.

Той ще се обади: „Боже, пази краля“, а за първи път от 1952 г. насам, когато се изпълнява националният химн, думите ще бъдат „Боже, пази краля“.

В Хайд Парк, в лондонския Тауър и от военните кораби ще бъдат изстреляни оръжейни салюти, а в Единбург, Кардиф и Белфаст ще бъде прочетена прокламацията, с която Чарлз е обявен за крал.

Коронацията

Символичният връх на встъпването в длъжност ще бъде коронацията, когато Чарлз ще бъде официално коронясан. Поради необходимата подготовка коронацията няма да се състои скоро след встъпването на Чарлз – кралица Елизабет II наследява трона през февруари 1952 г., но е коронясана едва през юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство – Уилям Завоевателя е първият монарх, коронясан там, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Това е англиканска религиозна служба, която се извършва от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард на главата на Чарлз – солидна златна корона от 1661 г.

Тя е централният елемент на короната в лондонския Тауър и се носи от монарха само в момента на коронациятa.

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавно събитие – правителството плаща за нея и в крайна сметка определя списъка с гостите. Ще има музика, четене и ритуал по помазване на новия монарх с масла от портокал, рози, канела, мускус и амбра.

Новият крал ще положи коронационна клетва пред очите на целия свят. По време на тази сложна церемония той ще получи кълбото и скиптъра като символи на новата си роля, а архиепископът на Кентърбъри ще постави на главата му солидната златна корона.

Ръководител на Британската общност

Чарлз застава начело на Британската общност – асоциация на 56 независими държави и 2,4 милиарда души. В 14 от тези държави, както и в Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези държави, известни като кралства на Британската общност, са: Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Гренада, Канада, Ямайка, Папуа-Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломонови острови, Тувалу.

- Реклама -

Последни новини