- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Чарлз Трети проговори на немски пред Бундестага (ВИДЕО)

Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил обръщение пред германския парламент.

Това бе част от знаковото посещение на британския държавен глава във федералната република, имащо за цел да задълбочи връзките между двете европейски сили, предаде Асошиейтед прес.

В речта си пред депутатите и други висши служители, изпълнили залата на Бундестага, Чарлз изтъкна тесните връзки между Великобритания и Германия, датиращи от столетия, включително роднинските връзки на семейството си с Хановерската династия, а също ролята на икономическото, научното, културното и военното сътрудничество между двете страни.

Монархът отбеляза, че Лондон и Берлин са предоставили значителна помощ на Украйна за отблъскване на руската инвазия, нещо, което със сигурност ще се хареса на представителите на германското правителство, които напоследък свикнаха да получават упреци, че страната им не прави достатъчно, за да подкрепи Киев.

„Решението на Германия да предостави толкова много военна помощ на Украйна е изключително смело, важно и добре дошло“, каза Чарлз.

В речта, по-голямата част от която той произнесе на много добър немски, кралят отбеляза, че дори сградата на Бундестага е красноречив пример за това колко силно преплетена е историята на Великобритания и Германия. По време на войната зданието на Райхстага, както тогава се нарича германският парламент, е силно повредено, но при ремонта му през 90-те години е увенчана със стъклен купол, изработен по проект на британския архитект Норман Фостър. Куполът е символ на прозрачност и отчетност.

„Оттук гражданите могат да наблюдават работата на своите политици. Демокрация в действие“, каза Чарлз.

Седемдесет и четири годишният монарх се стремеше да не засяга по никакъв начин домакините си. Той включи в словото си шеги за футболното съперничество между двете страни, без да прекрачва добрия тон, спомена също националния хумор и уважението, което всеки от двата народа изпитва към културата на другия – от „Бийтълс“ през „Крафтверк“ и Брамс до лорд Байрон. Чарлз само бегло засегна въпроса за тъмното минало на нацизма и Втората световна война.

Монархът и кралицата консорт Камила утре ще посетят Хамбург, за да се поклонят пред паметника, посветен на операция „Киндертранспорт“ („детски транспорт“) – организирано усилие отпреди 85 години за извеждането и спасяването на над 10 000 еврейски деца от нацистка Германия. Те ще почетат и паметта на загиналите при съюзническите бомбардировки на Хамбург през 1943 г.

„Да помним уроците на миналото е наш свещен дълг, но ние ще можем напълно да се освободим от оковите му, ако се ангажираме да работим за общо бъдеще“, каза той. „Заедно трябва да сме нащрек за заплахите за нашите свободи и ценности и да бъдем непреклонни в решимостта си да им се противопоставим. Заедно трябва да се стремим към сигурност, благоденствие и добруване, каквито нашите народи заслужават“.

Чарлз е на първото си задгранично посещение, откакто стана крал на Великобритания. Той и съпругата му пристигнаха в Берлин вчера. Бяха посрещнати от ликуващи множества от свои почитатели и от президента Франк-Валтер Щайнмайер пред прочутата Бранденбургска врата. След това участваха в прием, даден в тяхна чест в президентския дворец, където Чарлз говори пак на немски.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини