30.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.
Категории:

Четвърти пакет санкции на ЕС срещу Русия удря бизнеса, медиите и елита

Европейският съюз наложи четвърти пакет санкции на Русия заради войната в Украйна, който е най-големият досега и включва над 600 изтъкнати лица и фирми. Сред тях е корабостроителният завод в Зеленодолск (Татарстан), където е произведен подиграният от украински граничари на Змийския остров „невидим“ за радарите руски военен кораб „Василий Биков“, потопен преди седмица (на 9 март през нощта) от украински брегови ракетчици.

Списъкът със санкции на ЕС срещу Русия е „най-силният пакет от наказателни мерки, приеман някога от Европейския съюз в неговата история“, заяви днес френският министър на финансите Бруно льо Мер преди да влезе в заседание на финансовите министри на ЕС. „Това е историческо решение“, добави той, цитиран от „Политико“ и БГНЕС.

Санкциите са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към компании от военния сектор. В съобщението се потвърждава, че санкциите удрят по „ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за ситуацията в Украйна, както и към ключови компании в секторите на авиацията, военната промишленост и изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето“. Мерките ще въведат и забрана за внос в ЕС на желязо и стомана.

Санкциите ще засегнат също износа на луксозни стоки от ЕС, за да уязвят пряко руския елит.

ЕС се съгласи да настоява за лишаване на Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще „спре значителните ползи, от които Русия се ползва като член на СТО“, като например по-ниските мита. Процесът на присъединяване на Беларус към СТО също ще бъде преустановен с оглед на „материалната подкрепа, която страната оказва на действията на Руската федерация“, съобщава „Политико“.

Запитан дали ЕС трябва да обмисли и други санкции, като например забрана за закупуване на петрол от Русия, Льо Мер заяви, че „всички възможности остават на масата“.

ЕС забранява на европейските рейтингови агенции да оценяват Русия и руските фирми. Налага определени забрани за нови инвестиции в руския енергиен сектор. Забранява се внос на някои стоманени продукти, което може да доведе до загуба на приходи от Русия на 3,3 млрд. евро. ЕС добавя нови руски имена в списъка със санкции за дезинформация. Забраната на ЕС за износ на луксозни стоки за Русия ще засегне скъпи автомобили и бижута.

„Руската икономика е силно засегната, нивото на търговията е ясно намалено. Санкциите действат, но това не означава, че, за съжаление, утре те ще променят хода на войната“, каза еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. „Ще настояваме, ще останем единни, но за съжаление трябва да подкрепим и украинския народ, доставяйки му оръжие, за да се защитава, защото самите санкции не са достатъчни и сами по себе си не са способни да променят хода на войната“, добави той.

По време на срещата на 27-те финансови министри от ЕС френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че блокът се нуждае от „обща икономическа стратегия“, за да посрещне последиците от войната, и изброи три цели:

– защита на домакинствата, засегнати от повишаването на цените на газа и горивата, например чрез намаляване на данъците върху горивата;

– защита на най-засегнатите отрасли, които са най-зависими от вноса на руски газ или зависят от Русия за внос или като експортен пазар;

– работа върху енергийната независимост на Европа чрез ограничаване на търсенето – което той нарече „енергийна трезвост“ – и инвестиране във възобновяеми енергийни източници.

„Когато гледате настоящата ситуация по отношение на устояване на европейските икономики, те се справят добре… Мисля, че имаме стабилни икономики и всичко необходимо, за да посрещнем новите икономически трудности. Ключовият въпрос е да запазим единството на 27-те държави-членки и да имаме една и съща стратегия… Трябва да сме точно на една и съща линия“, каза той.

Някои имена

В списъка е олигархът Роман Абрамович, който е собственик на английския футболен клуб „Челси“. Той стана мишена и на британски санкции заради привилегирования си достъп до руския президент Владимир Путин. В европейския списък обаче прави впечатление липсата на друг олигарх – Олег Дерипаска, който фигурира в британския списък.

ЕС санкционира също Герман Хан, който е водещ акционер във финансово-инвестиционния консорциум „Алфа груп“. Богатството му се оценява на 10 млрд. долара. Заедно с него е посочен и Алексей Кузмичев – съосновател на „Алфа груп“. Други санкционирани още в третия списък акционери в консорциума са Михаил Фридман и Пьотр Авен, които вече заявиха, че ще излязат от управителния му съвет.

Сред открояващите се имена е главният собственик на „Магнитогорския металургичен комбинат“ (ММК) Виктор Рашников, един от най-големите производители на стомана в света. В списъка е генералният директор на компанията „Еврохим“ Владимир Рашевски, голям производител на изкуствени торове.

Всички са от близкия кръг на Путин. За Андрей Рюмин, който е генерален директор на електроразпределителната компания „Россети“, се казва, че е участвал в заседанието на 22 февруари на руски олигарси с Путин – два дена преди началото на войната срещу Украйна, когато са обсъждани очакваните икономически последици за Русия.

Посочен е също поименно олигархът Сюлейман Керимов, който притежава финансовата и индустриална група „Нафта“ и разполага с богатство от близо 10 млрд. долара. Той също така е депутат в Държавната дума и гласува за признаване на отцепническите ДНР и ЛНР. Той е получавал големи суми от Сергей Ролдугин, който е челист, но и бизнесмен, занимаващ се с пране на пари на руския елит, включително и на Владимир Путин.

От медийните пропагандисти на Кремъл са санкционирани Армен Гаспарян, водещ радиопрограма в „Спутник“, както и Артьом Шейнин, водещ програми по Първи канал на руската държавна телевизия („Время покажет“). Под европейски санкции попадна и генералният директор на телевизията Константин Ернст.

Удар и отвъд Ламанша

Обединеното кралство забрани износа на луксозни продукти за Русия, включително мода и ценни произведения на изкуството и повиши митата върху ключови руски продукти, сред които водка и кожи, като част от поредните мерки, наложени на Русия. Очаква се тази седмица да бъдат обявени още санкции срещу отделни олигарси, бизнеси, политици и организации, което ще стане след приемането на законопроекта за икономическа престъпност, който е насочен към олигарси и руски интереси, предава в. “Гаридън“.

Правителството заяви, че стоки на стойност 900 милиона британски лири ще бъдат обект на допълнителни мита. Министерството на финансите заяви също, че повече няма да издава нови гаранции, заеми и застраховки за износ за Русия и Беларус. Очаква се да бъдат обявени и допълнителни индивидуални санкции.

Източник: Новините.бг

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини