- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Четири държави вече не пускат руснаци с шенгенски визи

От днес Латвия, Литва, Полша и Естония не допускат на своя територия руски граждани с шенгенски визи, независимо в коя страна на ЕС са издадени те. Сега руснаците могат да пресекат границата на ЕС по суша само през Финландия. От 19 септември Швейцария преустанови издаването на визи на руснаци по облекчена процедура.

„Заедно с Латвия, Литва и Полша решихме да ограничим възможностите за туризъм за гражданите на Русия, за да защитим обществения ред и сигурност. Сега е невъзможно да се гарантира, че пристигащите през Естония в ЕС руски туристи не носят със себе си риск за сигурността“, се казва в съвместно изявление на премиерите на четирите страни. Те отбелязват, че пътуването в ЕС е „привилегия, която не се отнася към правата на човека“. Изключение ще се прави само за шофьорите на товарни автомобили, дипломатите и влизащите в ЕС по хуманитарни причини.

В началото на септември страните от ЕС се договориха да прекратят споразумението за опростено издаване на визи с Русия. Това доведе до повишението на таксите за виза от 35 на 80 евро, нужда от предоставяне на допълнителни документи, увеличаване на времето за оформяне на визата и затягане на правилата за издаване на многократни визи.

ЕК публикува препоръки за реда за издаване на визи на граждани на Русия. В него се предлага да се дава по-нисък приоритет на кандидатстващите, които нямат съществена причина за пътуване в ЕС, по-щателно да се проверяват всички документи и страните да се въздържат от издаване на дългосрочни многократни визи.

От миналата седмица документи за оформяне на туристически визи за руснаци не приемат Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия.

73% от руснаците нямат задграничен паспорт.

- Реклама -

Последни новини