- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Чехия въстана срещу бедността, а Корнелия Нинова ни забавлява с живи зайчета

Стотици хиляди поискаха оставката на чешкото правителство в Прага

Чехия излезе на протест срещу високата инфлация. Стотици хиляди се събраха в Прага, за да поискат оставката на правителството, съобщава Асошиейтед прес. Това се случва, докато българите спят доволни от цените у нас, а лидерът на уж най-социалната партия БСП Корнелия Нинова забавлява електората с великденски клипчета с живи зайчета и глуповати обръщения, лишени от всякакъв смисъл.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се прави на фоуксник и едва не задуши малкото зайче, за да покаже колко много е загрижена за бедните и онеправданите навръх Великден. В същото време в Чехия масово излизат на протести срещу инфлацията.

Това беше вторият подобен митинг на Вацлавския площад в Прага след този на 11 март, организиран от нова политическа партия, известна като PRO, под надслов „Срещу бедността“. Демонстрантите, ораторите на протеста и ръководителят на популистката група Индржих Райхл обвиниха Европейския съюз и чешкото правителство за растящата инфлация и многократно призоваха настоящата петпартийна коалиция да подаде оставка. „Искаме оставката на правителството“, заяви Райхл пред множеството. Райхл, който по професия е юрист, е бивш заместник-председател на Чешката футболна асоциация. „Ние сме тук, за да подкрепим страната си“, каза Райхл, чиято група, носеща името „Закон, уважение, експертиза“ няма места в парламента, посочва АП.

Райхл заяви, че групата му е готова да продължи да ескалира протестите. Инфлацията е висока, но през последните месеци намалява, като през март спадна до 15 % спрямо 16,7 % през февруари и 17,5 % през предходния месец.

Протестиращите искат също така чешкото правителство да спре да предприема действия, които имат за цел да намалят дезинформацията и фалшивите новини. Въпреки че Райхл отхвърли, че групата му е проруска, протестиращите осъдиха позицията на правителството във войната на Русия срещу Украйна.

Чехия твърдо подкрепя правителството в Киев, откакто руските войски нахлуха в Украйна. Страната предостави оръжия за украинската армия и прие около 500 000 бежанци на своя територия. Райхл нарече министъра на отбраната Яна Чернохова, която е отявлен поддръжник на проукраинската позиция, „най-големият риск за сигурността на нашата страна“. Някои хора на митинга подписваха петиция с искане за излизане на страната от НАТО.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини