20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Чеченците не стигат, Москва праща и хиляди сирийци срещу Украйна

Руският пропаганден тв канал „Звезда“ излезе с репортаж за сирийски бойци в пълно бойно снаражение, които се готвят да тръгнат към фронтовата линия в Украйна. Това стана броени минути, след като руският президент Владимир Путин даде зелена светлина за изпращането на доброволци от Близкия изток в района на бойните действия.

На видеото на телеканал „Звезда“ се виждат сирийски войници, развяващи руски и сирийски знамена и вдигнали портрети на Путин и на своя диктатор Башар Асад.

Според военни експерти включването на „доброволците“ от Близкия изток се налага, защото самите руснаци масово не искали да бъдат пращани в Украйна. Въпреки мощната държавна пропаганда и спирането на редица независими медии в Русия все повече хора в страната разбират, че военните действия в Украйна не протичат по предварителния сценарий на Кремъл.

По-рано днес президент Владимир Путин призова да се помогне на доброволците, които искат да отидат в Донбас. Това стана на среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация.

„Ако виждате, че има хора, които искат на доброволни начала, още повече не за пари, да дойдат и да окажат помощ на хората, живеещи в Донбас – е, добре, трябва да ги посрещнете и да им помогнете да се озоват в зоната на бойни действия“, заяви Сергей Шойгу, генерал от руската армия.

„Най-големият брой е от страните от Близкия изток: вече има повече от 16 000 заявления. И тук, разбира се, считаме за правилно да отговаряме положително на исканията, особено след като тези искания не са за пари, а за истинско желание на тези хора“, заяви генералът.

Шойгу предложи и прехвърлянето на танкове, пленено стрелково оръжие, както и заловени преносими зенитноракетни комплекси в Донецката и Луганската народни републики.

„Натрупахме голям брой оръжия, украински оръжия: това са танкове, бронирани машини и всички видове стрелково оръжие, доста артилерия. Освен това има много комплекси Javelin и Stinger. Предлага се това да се прехвърли на републиките Луганск и Донецк, за да могат ефективно да осъществяват отбрана“, предлага Шойгу, а Путин подкрепя предложението.

Последни новини

- Реклама -