spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Чилийците отхвърлиха проекта за нова конституция

Избрано

Чилийците масово отхвърлиха проекта за нова конституция, целяща да замени сегашната, приета преди 41 години по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предаде АП.

След преброяване на 99% от гласовете „против“ са гласували 61,9% от гласоподавателите, срещу 38,1%, подкрепили предложения документ. Гласуването в Чили е задължително, отбелязва БТА.

Резултатът е тежко поражение за президента Габриел Борич, който твърдеше, че приемането на новата конституция ще доведе до нова, прогресивна ера.

Лагерът на поддръжниците на проекта за нова конституция призна поражението си. Неговият говорител Владо Мирошевич заяви, че „Ние признаваме резултата и слушаме със смирение това, което ни каза чилийският народ“.

Борич, който подкрепи предложената нова конституция, заяви, че резултатите показват, че чилийският народ не е доволен от предложения му вариант за нов върховен закон.

Повечето чилийци подкрепят промяната на конституцията от епохата на диктатурата и Борич ясно показа, че процесът на изменението ѝ няма да приключи с гласуването вчера. Той подчерта, че е необходимо лидерите „да работят с повече решителност, повече диалог, повече уважение“, за да предложат нова конституция, която да обедини страната.

Президентът призова ръководителите на всички политически партии за среща утре, за да определят следващите стъпки.

Последни новини