- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шаламанов: Положителният изход минава през приемането на Украйна в ЕС

Положителният изход от войната на Русия в Украйна минава през ясна позиция на Европейския съюз, че Украйна ще бъде част от ЕС и ще има план за възстановяване и устойчивост. За да може хората да постигнат това, за което днес дават живота си и Русия никога повече да не може да разрушава украински градове. Това заяви Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, по БНТ.

По думите му Путин се е провалил в постигане на стратегическите цели в рамките на два-три дни да смени правителството в Киев с марионетно, което да започне процес на „денацификация“. Това означава изтребване на всички хора, които предпочитат свободата пред подчинението на Русия, които предпочитат ЕС пред това Украйна да се превърне в Беларус, обясни той.

Шаламанов постави акцент върху изявлението на премиера Кирил Петков, че България ще има реален кризисен щаб – временен междуведомствен ситуационен център по кризата. За страната ни е нужно всеобхватно планиране, защото когато ЕС излъчва готовността Украйна да бъде възстановена, ние също трябва да се включим в това възстановяване, коментира Шаламанов.

България ще може да закупи нова военна техника, а наличната у нас съветска ще бъде изведена от употреба. „Парламентът ще отговори с механизъм за финансиране – с фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана, по който вече работим в „Демократична България“ и който ще внесем за обсъждане в коалиционен формат още в края на следващата седмица“, допълни експертът.

Източник: БНР

Снимка: Архив

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини