- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Швейцария иска да падне забраната за военен реекспорт

Препоръката на парламентарния орган беше приета с 14 гласа „за“ срещу 11 „против“ и трябва да бъде одобрена от парламента на страната.

„По-голямата част от комисията смята, че Швейцария трябва да даде принос към европейската сигурност, което включва предоставяне на повече помощ на Украйна“, обяви комисията в прессъобщение, разпространено късно вечерта във вторник.

Преди това Швейцария отхвърли призивите на Германия да й позволи да реекспортира швейцарски боеприпаси за Украйна, заявявайки, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет. Нараства обаче натискът Берн да преразгледа политиките си, като такива имаше включително по време на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица.

В изявлението на комисията се казва, че предложението й не нарушава принципа на неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

Гласуването в парламентарната комисия е важно в контекста на нуждата от боеприпаси във ВСУ за германското самоходно оръдие „Gepard“. През октомври Германия официално поиска от Швейцария да прехвърли на Киев снаряди за оръдието, произведени в швейцарската Oerlicon-Buhrle, но получи отказ.

 

Снимка: Defence Romania

- Реклама -

Последни новини