- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Швейцария отказва да конфискува замразени руски активи

Швейцария обяви, че е юридически невъзможно да конфискува активите на санкционирани руснаци, държани в страната, съобщава „Файненшъл таймс“.
Досега Берн вървеше в крачка с ЕС при замразяването на активите на високопоставени руснаци, свързани с режима на президента Владимир Путин. Швейцария държи повече от 7,5 млрд. швейцарски франка (около 8,1 млрд. долара) в руски активи почти една година след нахлуването на Москва в Украйна.
Но тъй като в Европа се засилват призивите за изземване на руското богатство, държано в чужбина, за да се подпомогне финансирането на отбраната и реконструкцията на Украйна, Швейцария даде да се разбере, че всякакви постоянни действия срещу активи, държани в рамките на нейните граници, ще преминат червената линия.

„Отчуждаването на частни активи със законен произход без компенсация не е допустимо според швейцарското законодателство. Конфискуването на замразени частни активи е в противоречие с конституцията и нарушава международните ангажименти на Швейцария“, се посочва в изявление на правителството в четвъртък.

- Реклама -

Последни новини