- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Швеция и Финландия са готови за НАТО, твърди германският външен министър


Аналена Бербок

Партньорите от НАТО би трябвало бързо да приложат своето споразумение за приемане на Швеция и Финландия заедно в алианса, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

Бербок отбеляза, че Швеция е предприела осезаеми стъпки за успокояване на тревогите на Турция във връзка с нейното присъединяване.

„Беше правилно и важно, че (Швеция) отговори по отношение на тревогите на Турция, обърна се към Анкара и предприе осезаеми стъпки за уреждане на тези тревоги“, каза Бербок пред репортери при посещение в Стокхолм.
Сега зависи от всички страни в НАТО да действат по такъв начин, че Швеция и Финландия да могат да се присъединят заедно, заяви тя.

Според нея това е не само в интерес на двете държави, но и в интерес на НАТО.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом каза, че страната му все още се надява да стане член на НАТО колкото се може по-скоро, независимо дали по нейната кандидатура и тази на Финландия бъде постигнат напредък с едно и също темпо.

„Винаги е било много ясно, че това е национален процес, ние имаме два парламента, две държави. . . които също така имат своите вътрешни процеси, които трябва да се вземат предвид“, заяви той пред репортери.

„Разбира се, че продължаваме да се стремим да станем членове на НАТО възможно най-скоро“, каза Билстрьом.

- Реклама -

Последни новини