spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Шест месеца война – Украйна отбелязва Деня на независимостта

Избрано

Днес се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна. Страната отбелязва и Ден на независимостта – 31 години от отделянето си от Съветския съюз.

От няколко дни службите във Вашингтон и Лондон предупреждават за възможна ескалация на напрежението. В обръщението си, президентът Зеленски заяви, че са възможни „брутални атаки“.

Бомбардировките на фронтовата линия вече се засилват, отчитат воюващите страни. Продължава напрежението около АЕЦ „Запорожие“.

От ООН за пореден път предупредиха да се избягва насилието в района, като отбелязаха, че това може да има „катастрофални последици“.

Украйна обвини Русия в неуспешен опит да изключи съоръжението от украинската енергийна мрежа. Междувременно стана ясно, че Германия ще достави на Украйна оръжие за 500 милиона евро, за да може страната да продължи да се защитава.

В обръщението си, записано вчера, украинският президент благодари на всички защитници – в страната и извън нея и добави, че скоро никой окупатор няма да се чувства сигурен в Украйна.

„Трябва да сме наясно, че са възможни отвратителни руски провокации и брутални атаки. Въоръжените сили на Украйна, нашето разузнаване, специалните служби правят всичко, за да защитят хората – колкото е възможно. И ние със сигурност ще отвърнем на всяка проява на руски терор. Но моля Ви, спазвайте стриктно правилата за безопасност. Съобразявайте се с вечерния час. Обръщайте внимание на сирените за въздушна тревога, на официалните съобщения. И помнете: трябва да постигнем победа заедно“, заяви Володимир Зеленски.

Последни новини