- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на „Булгаргаз“: Нямаме отговор от „Газпром“

Избрано

„Нямаме отговор от „Газпром“. Ще осигурим достатъчно природен газ, че ако нямаме руски газ да не изпадаме в недостиг. Ще осигурим повече от необходимото“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на бТВ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв., добави тя.

В края на август стана ясно, че служебното правителство възобновява преговорите с “Газпром” по действащия ни договор, който изтича в края на годината.

„Вчера обявихме стартирането на четири търга (б.р. за доставка на втечнен газ) – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис“, заяви Деница Златева.

По думите ѝ, предишният подход да се пускат търгове месец за месец е поставило „Булгаргаз“ в ситуация да осигурява количества и за тази година.

„Има интерес към търговете. Търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември. Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв.“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

„Булгаргаз“ все още има действащ договор с „Газпром“ до края на 2022 г., ние, като изрядна страна по договора, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден заявки за договорените дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме действия да получим остатъчното количество природен газ по договора, но за нас е изключително важно да осигурим сигурни и надеждни доставки“, каза тя.

 

Източник: бТВ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини