12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Шефът на ДАНС предаде Радев

Александър МЕТОДИЕВ

Председателят на ДАНС Пламен Тончев запазва поста си, за разлика от главния секретар на МВР Петър Тодоров, научи „Филтър“. И двамата са назначени при първото служебно правителство на Румен Радев през 2021 година с негов указ. 

След идването на правителството на Николай Денков започнаха совалки за смени по върховете на спецслужбите, включително на председателя на ДАНС. В последните седмици обаче позицията му остава стабилна и няма опасност да бъде сменен, твърдят източниците на „Филтър“ от правителството. Причината е, че Тончев е имал разговори по темата с премиера Денков, както и с лидерите на партиите в коалицията.

След убийството на Алексей Петров Пламен Тончев участва в съвета по сигурността в Министерския съвет наравно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Там отсъстваше главният секретар на МВР Петър Тодоров, който е нарочен за смяна, но за това трябва указ на президента, който го пази. Тодоров е кадър на секретаря му Николай Копринков, за разлика от Пламен Тончев.

Една от ключовите теми в скандалния запис от съвещанието на ПП, разпространен от Радостин Василев, беше точно за шефовете на служби. „ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството“, казва Асен Василев в контекста на това, че шефовете ще бъдат подменени с техни хора и са съгласувани с посолството, вероятно на САЩ.

Тогава фаворит на ПП е депутатът им Петър Петров. Той работи в ДАНС от 2004 г., но през януари 2022 става съветник на Кирил Петков по сигурността в Министерския съвет. След това влиза в редиците на ПП. Името му наистина е обсъждано за наследник на Петър Тончев, но след това настъпва промяна. В края на юли Петров е назначен за зам.-председател на ДАНС заедно с друг кадър на агенцията – Деньо Денев. Така издигнатият от Радев Пламен Тончев запазва поста си след първоначалните турбуленции и желание за овладяване на ключовата служба.
От ГЕРБ бяха против смяната на върха в ДАНС още преди коалицията, въпреки че Тончев беше сочен за човек на Радев. Председателят на ДАНС е работил добре и с настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, показа проверка на „Филтър“. В периода от 2011 до 2016 г. Стоянов е служител в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а в периода от 2013 до 2015 г. службата беше в ДАНС. По това време Пламен Тончев ръководи структурата на агенцията във Враца.

Неясно остава бъдещето на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Както „Филтър“ разкри преди месец, той е в изолация в МВР и настоящият вътрешен министър не работи с него. Въпреки че в миналото му беше подчинен като директор на ГДБОП. Тодоров липсваше от Съвета по сигурността в Министерския съвет след убийството на Алексей Петров. Тогава се взе решението МВР да изготви доклад за смяната му, а Денков да го прати на президента Радев за указ. Точно там е пречката на кабинета да освободи настоящия главен секретар, който не е известен с големи професионални успехи сред подчинените си. Сега функциите му изпълнява заместник главният секретар Живко Коцев, но цялата информация в МВР още се докладва на Петър Тодоров, както е по закон. От МВР го подозират, че още работи за Радев, и му нямат доверие, особено заради предстоящите местни избори.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img