11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на комисията по тържищата: При цена над 7 лв. краставицата е непродаваема

„Нямаме такова търсене, което да обезпечи цени от 7-8-9 лв. за килограм краставици. По-скоро няма да има краставици и потреблението им ще се свие страшно много.“ Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в сутрешния блок на БНТ.

През последните дни този зеленчук поскъпна рязко и в момента цената му по магазините в столицата е около 5-6 лева и дори повече за килограм.

„Същото важи и за чушките. Всичко, което е оранжерийно, няма как да е евтино“, посочи Иванов.

Според него добрата новина е, че при основните хранителни продукти през последните повече 40 дни се наблюдават минимални дневни колебания. Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища, че колебанието в цената е в рамките на 10 стотинки.

„Имаме леко, крехко равновесие, което зависи изцяло от стабилността на енергийния пазар. За момента нямаме стабилен енергиен пазар. Докато е това положение, ще има напрежение. Пазарът на храни е най-облагодетелстван, защото функционира при силно конкурентна среда, която задържа цените към момента“, обясни Владимир Иванов.

Според него обаче това няма да е продължително така и тенденцията е към плавно, но устойчиво поскъпване.

„В момента и потребители, и производителите губят, а търговските вериги са най-гъвкави в условията на нестабилност“, посочи той.

Според него това не може да продължава безкрайно, защото ще се стигне до срив на пазара и ще се наложат груби административни намеси.

Владимир Иванов обясни и че плодовете наесен също ще са по-скъпи заради по-високите цени на суровините за производство като торове и препарати за растителна защита.

 

Последни новини

- Реклама -