- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на Световната банка хвърля оставка

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас анонсира предсрочното си оттегляне на поста, съобщи “Файненшъл Таймс”. Мандатът на Малпас изтича през 2024, но той ще го прекрати в края на финансовата година за институцията – т.е. в края на юни тази година.

Изданието припомня, че Малпас бе в екипа на финансовото министерство при управлението на Тръмп.

„След дълъг размисъл реших да потърся нови предизвикателства“, се казва в изявлението на 66-годишния Малпас, който е информирал управителния съвет на банката за решението си.

„Това е възможност за плавен преход в ръководството, тъй катог групата на банката работи за посрещане на нарастващите глобални предизвикателства“, добави Малпас.

По време на неговия четиригодишен мандат в Световната банка групата се сблъска с глобални кризи като пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна, както и с международното икономическо забавяне.

В изявление на банката се казва, че тя е „реагирала бързо“ в лицето на тези предизвикателства, като по-специално е мобилизирала рекордните 440 млрд. долара в отговор на пандемията.

„Под негово ръководство /анковата група увеличи повече от два пъти финансирането си за климата за развиващите се страни, достигайки рекордните 32 млрд. долара през миналата година“, се добавя в изявлението.
Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини