30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Шефът на „Сиела“: Софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде доразработен за местния вот

ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за местния вот, вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. Това каза директорът на „Сиела норма“ Веселин Тодоров в „Денят започва“.

Той посочи, че от ЦИК още не са търсили „Сиела“, но са провели предварителни разговори с производителя на машините „Смартматик“ за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на този месец.

Трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. Комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна, подчерта Тодоров. На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори иска гражданинът да участва. Ще има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове избори.

„Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло това да стане – на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии“.

Тодоров каза, че ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

„Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резулатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините“.

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства, обясни Веселин Тодоров.

„Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини