- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на следствието: Мигрантите в камиона до Локорско са умирали бавно и мъчително

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че мигрантите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата – между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре.

„Към 7-7:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, обясни директорът на следствието.

Той изтъкна, че са извършени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. „Успяхме в рамките на тези 24 часа да установим цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тази каналджийска група. МВР извърши оперативна и разузнавателна дейност”, каза Сарафов.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

По думите на Атанас Илков, директор на Националната полиция, един криминален случай се политизира, което не е добре. По-важното е да има законови промени, каза той.

Здравният министър Асен Меджидиев обясни, че на всички 34 души от злополучния камион им е предоставена медицинска услуга. „От тях 27 са настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да могат да реагират. 19 мигранти остават в болници, от тях 8 са освободени, защото показателите им са добри, повечето от тях бяха настанени в центъра за настаняване на бежанци на Военна рампа, 14 от тях са непълнолетни. Подсигурен им е психолог, храна, дрехи. Петима са изписани от „Пирогов”, остават трима интубирани там. Двама са екстубирани, очакваме и третия, контактни и говорят. Няма нищо застрашаващо за здравето им. Влючително и посланикът на Афганистан е дошъл и е разговарял с тях”, каза здравният министър.

„В болница „Св. Ана” имаше четирима, от които трима непълнолетни. По техни твърдения са на 13, 14 и 17 години. Остава един в реанимация, който е контактен и адекватен. В ИСУЛ са постъпили 4 – ма мигранти. Проведени са им изследвания, освободени веднага. В „Токуда” са настанени четирима. Двама с охлузвания, двама с проблеми в белия дроб. В понеделник ще бъдат освободени. Още четирима в МВР болница – основно дехидратирани. Помогнахме на останалите живи да живеят”, допълни Меджидиев.

Христо Кръстев – зам.-градски прокурор и говорител на градската прокуратура заяви, че са привлечени шестима обвиняеми по делото, но техния брой може да се увеличи. „Днес – утре или в понеделник, както обвиняемите, така и обвиненията могат да се увеличат”, каза той. „Обвинението е за причиняване на смърт на повече от едно лице. Като случаят е особено тежък, именно защото е настъпила смъртта на 18 души за превоз без лиценз”, обясни зам.-градският прокурор на София.

„Едното обвинение към организатора, е за организиране на престъпна група с користна цел – превеждане през границата на страната на лица, които нямат разрешение да преминат. Второто е за каналджийство. Той е ръководил тази група от януари 2022 до вчера”, каза Кръстев и допълни, че организаторът на групата може да получи затвор от 5 до 15 години. Организаторът на престъпната група е с инициали В.К. Той е организатор на престъпна група с користна цел.

Второто престъпление е за подпомагане за пребиваване на територията на страната, придвижване на територията на страната – на повече от 1 лица, на лица под 16 години, по опасен за превозваните начин. Деянието е извършено от престъпна група и чрез използване на автомобил. За това престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 000 лв. Организаторът на престъпната дейност е многократно осъждан, известен е на полицията от 1997 до 2023 година. Множество осъждания и ефективна присъда за каналджийство. Той е със забрана да напуска страната, допълни зам.-градският прокурор.

Останалите са с инициали П.Я, Т.Т. Четвъртият участник в престъпната група е напуснал територията на страта, за него има европейска заповед за арест, той не е осъждан. Петият участник е привлечен за каналджийство за конкретните 52 мигранти. Шестият е шофьорът на камиона с инициали А.А, осъждан е за кражби и шофиране в нетрезво състояние. В понеделник се очаква произнасяне на мерките, стана ясно от думите на зам.-градския прокурор на София.


Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини