- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шефът на Nexo Антони Тренчев плаши България: Завеждам дело за 1 милиард долара

Да съди България за над 1 милард долара се закани шефът на Nexo Антони Тренчев. Обявеният за международно издирване основател на криптобанката се включи за Би Ти Ви от чужбина в предаване, което не успява да прикрие пристрастията си към „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Именно в чужбина криптобосът се крие от българските власти.

„Най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура. Става въпрос за над 1 млрд. долара и ще вземем мерки да си отстоим интересите“, каза днес пред Би Ти Ви Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията била пред лансиране на американската борса НАСДАК.

„Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата“, каза още съоснователят на Nexo. В отговор на въпрос, Тренчев посочи, че се уточнява дали иска да е срещу държавата или прокуратурата.

Тренчев обяви, че одитq извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компанииq е показал, че към момента Нексо има повече активи, отколкото задължения. Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк не е признаване на вина. „От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липсва ясна регулаторна рамка“, каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ. Те елементарен софтуер не могат да прочетат, каква информация ще дадат.

Акцията срещу Nexo е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като „Да, България“. Тренчев не скри, че познава. Христо Иванов, защото в България сме  били една шепа хора и всеки познавал всекиго. „Ние сме глобална компания. Не работим в България, успяваме без политически чадър. Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България. От родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент“, каза още съоснователят на Nexo.

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект каза още Антони Тренчев. Той обяви, че отдавна не живее. в България.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това“, заяви Тренчев. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения – неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени. Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев. В края на разговора той обобщи, че ставало дума за едно невероятно театрално представление, но в крайна сметка злото щяло да рухне.

За твърденията на българската прокуратура

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство” се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третия мандат”, смята той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен – двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”.

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни – стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни, че просперирали въпреки всичко случващо се в България.

Той каза още, че въпреки съветите на всички техни приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство.

В интервюто водещият Светослав Иванов пропусна да поне няколко много важни въпроса към Тренчев:

Как ще коментира, че в момента по света срещу компанията Nexo са подадени над 94 хиляди жалби, сигнали и оплаквания?

Знае ли, че валят нови оплаквания от жители на Великобритания до Британската агенция за борба с престъпността, че са измамени от Nexo, която работи съвместно с нашите служби и прокуратурата? Те ще бъдат включени в папките на делото, което се води у нас.

Как ще коментира публикацията в Туитър на главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, която пише: Въпреки че поведението им беше съмнително, нашите закони са ясни: ще накараме Nexo да плати 24 млн. долара за нарушаване на щатските закони и банваме компанията за срок от 5 години.“

Как ще коментира отказа на Кайманите да дадат лиценз на Nexo, защото били рискови за потребителите и репутацията им като офшорна зона?

Защо не се прибере в България, след като твърди, че бизнесът му е чист и светъл?

 

- Реклама -

Последни новини