- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шкембета, етика и естетика

Автор: Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Предварително се извинявам на мъжете с шкембета, но проблемът с шкембетата има нужда от обсъждане, макар и да не е съвсем етично да бъде коментиран ничий външен вид. Обликът на политиците обаче все пак се налага да бъде коментиран в някаква степен.

Срещнах в мола много известен политик от преследващите Шиши 1 – вече имаме и Шиши 2, приятелче на едно момиченце, но това е друга тема. Това, което видях ме втрещи. За части от секундата в полезрението ми първо нахлу гигантски корем, а след още части от секундата в кадъра влезе остатъкът от човека и стана ясно на кого принадлежи стърчащото предисловие. Изумително. До неотдавна този човек беше нормално изглеждащ мъж – или бъркам, защото коремите не се виждат в тв студиата. Борисов също се разрасна доста, но той има някакво оправдание с това, че вече не е на 40, а и коремът му не е като на този бременен в 9-ия месец предводител на естетите. Борисов все пак рита футбол. Демократът шкембелия явно се е отдал на тъпчене на нервна почва и никакво движение. Обяснимо. Нервното ядене е психологически проблем. Някога, по същия начин, израсна едно шкембе пред експлозия на друг политик, който в момента не е във властта. Шкембетата на властта заслужават внимание, без то да е дискриминационно, а по-скоро социално важно явление.

Държала съм се невъзпитано доста пъти, пишейки срещу тях, коремите. Голяма част от българските мъже след като прехвърлят 35, като че ли се преместват в Африка, и по-точно при племето, в което колкото е по-голям търбухът на мъжа, толкова повече той е харесван от жените. Там търбухът означава, че могат да осигурят богата прехрана, добре ловуват, добре убиват, добре ядат и хранят семейство. Сигурно има жени, които си падат по разтегнати стомаси по същите причини, без ни най-малко да са гладни африканки. Обаче проблемът не е в това дали жените ги харесват или не, а наистина ли е окей представителите на властта да се раздуят до неузнаваемост, сменяйки няколко номера панталони нагоре, докато са в политиката. Смущаващо е като послание към избирателите. Към тези, които имат развито критическо мислене.

По някаква странна случайност българските президенти винаги са били мъже в много добра физическа форма, които си запазиха формата по време и след управлението им. Петър Стоянов, Росен Плевнелиев, Румен Радев, стройни хора, които явно полагат усилия за да не изглеждат като преяли с…власт. Не коментираме кой е преял с власт и кой не. По отношение на имиджа си те са хора, имащи мярка. Вероятно спортуващи или поне движещи се регулярно и спазващи някакви хранителни режими. Когато човек ги погледне, не очаква възможност за звучна оригня, защото току що си се напукал с пълнени чушки, шкембе чорба и няколко бири. Не съществува нито един дебел американски президент, нито губернатор на щат. Всички са стройни, спортуващи хора, които очевидно също спазват режим. В Америка външният вид на политиците неслучайно винаги е бил от огромно значение. Имиджът не добре охранен шопар не крещи липса на корупция или липса на склонност към такава. И неслучайно женският вот е решаващ. За съжаление, в България все още не се е появил политик с външните данни на един Бил Клинтън, ние сме друг генотип, нямащ нищо общо с англосаксонския, но това не означава, че трябва да се позволяват послания от сорта, че е окей да имаш висок холестерол, високо кръвно, и общо взето да си пред инсулт или инфаркт ако го добуташ до 60.

Има нещо смущаващо в тоталното разпускане на характера, изявено чрез разтеглената до неузнаваемост злощастна кожа на корема на политиците. Софрата в България стои над всичко. Смущаваща е липсата на самоконтрол при хора, които би трябвало да могат да владеят страстите и слабостите си при каквито и да е обстоятелства. Лакомията с храна не означава непременно лакомия към власт, но е неприятно доказателство, че някой има проблем със самоконтрола и самодисциплината. Чревоугодничеството неслучайно е един от Седемте смъртни гряха. Смущаваща е липсата на дисциплина на човек от който се очаква да създава дисциплина, да внушава ред и сигурност. Колкото и да изглежда дискриминационно, способността да контролираш лошите си навици, които се отразяват на външността ти, особено когато си политик, има връзка с доверието. Можем ли да имаме доверие на човек, който няма доверие на волята си? Килограмите тежат всячески. Човек се поти когато е с наднормени килограми, трудно му е да ходи дълго, камо ли да тича. Липсва му подвижност. Болят го ставите, къса менискуси. Ограничаването на физическите възможности от излишни килограми, освен че е вредно за организма, е вредно и за емоционалното състояние и мозъка. Който яде и пие много, мисли бавно и е застрашен от Алцхаймер.

Тази тема изглежда незначителна, но тя има значение. Съвременният политик трябва да е всячески стегнат човек, в крак с времето си. Точка. Кирил Петков има две основни качества – има трапчинки и не се е оял. Все още.

Извън тази тема наш колега от киното преди месец би тревога за нещо много неприятно. Въпреки че се обърнах за помощ към две други медии, които се занимават с журналистически разследвания, и тук ще споделя за какво става дума. През март тази година малка фирма от двама души от Велико Търново спечелва обществена поръчка с цел „Изготвяне на единни стандарти и методология за дигитализиране на музейно, библиотечно и аудиовизуално съдържание“. Още една цел на спечелената поръчка е „… провеждане на координирана дигитализация“. Преведено на прост, език двама души от Велико Търново, чиято фирма се занимава със сайтове, компютри и сватби, си е отворила вратата към голямо европейско финансиране и управляване на българските киноархиви освен библиотечното и музейно съдържание. Как двама души, които нямат нищо общо с киното, нито с управление на киноархиви, биха могли да сложат ръка на такъв огромен и важен обществен проект, който би трябвало да бъде управляван изключително от структури, свързани с държавата? Парите, които биха били предназначени за дигитализация са десетки милиони евро по програма и контролът върху това национално богатство отива в ръцете на „близки до еди-кой си“.

Спирам дотук, защото не се занимавам с разследвания и не мога да си позволя да пиша без необходимата подробна информация. Само подавам жокер за който би искал да продължи темата – с кой политик е свързана тази великотърновска фирма и какво следва за българското културно аудио-визуално наследство от домогването на хора напълно извън кино и тв бизнеса до контрола над тях.

И новина от паралелната вселена – на ежегодната среща на тайната организация „Билдерберг“ (не, това не е конспиративна теория и фейк, а истина), основната тема е бил изкуственият интелект, какво друго. На срещата са присъствали Сам Алтман, Хенри Кисинджър, Йенс Столтенберг, Дмитро Кулеба, Ветко Арабаджиев и много други представители на световния политически и бизнес елит. Това с Ветко беше шега. Нашите проблеми тук, съотнесени към проблематиката на тази среща, са нещо като невероятното съжителство на български политик с африканка, влюбила се в него заради външния му вид, гарантиращ добра прехрана и здраво семейство.

- Реклама -

Последни новини