- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шопската салата и подправките поскъпват

За поредна седмица основни продукти, които слагаме на трапезата си, поскъпват на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за изминалата седмица.

Цената на шопската салата например расте не само заради увеличението на краставици и домати, типично за зимния сезон, но и заради продължаващото поскъпване на кравето сирене. Млечният продукт вече струва с 23 стотинки по-скъпо за килограм в сравнение с преди 7 дни и на едро се предлага средно срещу 11,40 лева за килограм. Преди година същият продукт се е предлагал на едро срещу 8,54 лева за килограм или кравето сирене е поскъпнало с близо 34 на сто за година. В област Силистра цената му на борси и тържища е 15,30 лева за килограм, а в магазините търговците слагат средно по още от лев до три надценка. Най-лошата новина за потребителите обаче е, че високата цена не означава по-добро качество, категорични са от бизнеса.

“Ако се затегне контролът на произведените млечни продукти, ще се даде и глътка въздух на фермерите, които произвеждат сурово мляко. Защото тогава преработвателите ще се стараят да преработват само истинско мляко. А сега контролът е никакъв, което води до производството на млечни продукти, в които има всичко друго, но не и истинско мляко. И оттам намалява и броят на отглежданите животни, защото тази нелоялна конкуренция прави производството нерентабилно”, обясни преди дни председателят на “Обединени български животновъди” Бойко Синапов пред Труд News.

Оранжерийните краставици и вносните домати също поскъпват през изминалата седмица съответно с по 18 и 16 стотинки за килограм до 3,80 лева за килограм и 3,09 лева за килограм.

Въпреки че през последната седмица цената на яйцата е намаляла с една стотинка за брой и те вече се предлагат за 39 ст./брой, цената все още е със 17 стотинки повече спрямо същата седмица от януари на 2022 г. или поскъпването на годишна база е близо 78 на сто. Според сладкари “златните яйца” и увеличението на стойността на другите влагани продукти водят и до драстично поскъпване в себестойността и на десертите – пасти и торти, които се предлагат на пазара. В момента себестойността на една торта вече е 25-30 лева. Отделно е увеличената и цената на използваната електроенергия, твърдят от бизнеса.

Освен основни продукти като месо, млечни продукти, боб, ориз, захар, масло, колбаси, някои плодове и зеленчуци, двойно и тройно се увеличава и цената на подправките на трапезата ни, които правят ястията ни по-вкусни. Вече не е изгодно да се слага “на всяка манджа мерудия” заради по-високите цени. Те според производители и вносители се дължат на поскъпването на електроенергията, горивата и суровините.

Клиентите да не купуват, ако смятат, че цената на продуктите не е нормална. Това посъветва потребителите председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов. Няма как да пазаруваме евтино и качествено, категоричен бе той пред БНТ. И посъветва хората да търсят промоционални цени.

Иванов подчерта, че поставянето на таван на цените ще свърши работа, ако имаме команден стил на управление, но в демократично общество това би предизвикало спекула.

Иванов посочи, че рекордьори по поскъпване към момента са яйцата, докато свинското месо, от което страната ни има свръхпроизводство, е с непроменена цена през последните 4 години.

“Самата преработка изисква много енергийни ресурси. С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците – понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар”, заяви Иванов.

Източник: „Труд“

- Реклама -

Последни новини