- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Шофьорът на камиона-ковчег е от с. Чепинци, мигрантите са прескочили границата със стълба

 

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни с Турция със стълба.

Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско. Това съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов. „Очевидно оградата е лесна за преодоляване“, каза Сарафов.

Припомняме, че 18 от мигрантите са починали вследствие на задушаване, а други 34 са откарани в няколко болници в София. Всички те са мъже на възраст около 25 години от афганистански произход.

Единият от заподозрените живее в близкото село Чепинци. Домът му се претърсва за предмети, уличаващи дейността. Това каза в ефира на NOVA Сарафов. Според следователите именно той е управлявал камиона.

Какво се е случило, как и защо са се задушили, тепърва предстои да бъде установено.

Пострадалите се разпитват от НСлС, каза още Сарафов. По случая работят 10 следователи.

Взети са и 16 ДНК проби от камиона, които ще установят кой е шофьорът. “Несъмнено ще установим кой е шофирал камиона”, категоричен бе Сарафов.

Към момента има задържани 5 лица. Всички те са криминално проявени с множеството криминални прояви, две от тях имат множество прояви за трафик на мигранти. Това потвърди в ефира на NOVA главният секретар на МВР Петър Тодоров. “Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода”, допълни той.

Те са задържани за 24 часа. Претърсват се домовете им в София и провинцията.

От прокуратурата обявиха, че собственикът на камиона е от района на Бургас.

По информация от източници на NOVA единият от задържаните е Любомир Недялков, по прякор Делкото.

Той е осъждан за каналджийство. Последно е бил задържан през 2017 г. Неговата роля при трагичния инцидент, станал в петък,  била свързана с организацията на трафика. Вече бил разпознат от няколко афганистанци, оцелели е камиона.

Делкото е женен за афганистанка, чиито брат живее в Истанбул и праща групите мигранти към България.

Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини