spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София

Ще изгаснат ли кубинските пури

Избрано

Екзотичен дим с неповторим аромат, носещ удоволствието от живота, събран в няколко ръчно свити листа. Усещане, което е трудно за обяснение. Това са пурите. Има хора, които не понасят аромата им, но и други, които ги обожават. Любими са на писатели, политици, звезди от шоубизнеса. И до днес се смятат като маркер за социален престиж. Защото хубавите пури са скъпи. А днес вече са и дефицитни.

Световните тенденции важат и за България. В специализираните магазини могат да се намерят както квалитетни и много скъпи пури, така също и бюджетни. За най-запалените ценители обаче има две места в София, където могат да се насладят на уникални кубински бленди. Едното е Cohiba Atmosphere Sofia на ул. „Сан Стефано“ 22, а другото – Open Bar InterContinental на пл. „Народно събрание“ 4. И двете са на представителя на Habanos у нас Kaliman Caribe.

Засиленото търсене на нововъзникващи пазари, липсата на квалифицирана работна ръка в страните производители, политическата нестабилност и бумът на онлайн търговията се отрази пагубно на доставките на пури в света. Но не само кубинските пури са дефицитни, на пазара в момента има недостиг и на тютюневите изделия от Доминиканската република, Никарагуа и Хондурас. Още преди две години се появяват първите симптоми, че се очертава дефицит на пури в цял свят. Днес рафтовете на специализираните магазини за пури в света буквално са изпразнени. Индустрията е изправена пред най-големите си проблеми от 50 години насам. Голямо търсене, забавяне на производството в Куба, логистичен хаос и всичко това е причинено от ковид.

Над 90% от кубинския каталог е изчерпан, твърди собственик на един от най-големите тютюневи магазини в Париж. Остър недостиг има не само във Франция, но също в Италия, Испания, Холандия и Германия. Ситуацията засяга всеки пазар в различна степен, но особено потърпевш е западноевропейският, където кубинските пури са най-популярни.

От няколко години е намаляло предлагането на първокласни пури, признава Ники Мейре, маркетинг директор на Cubacigar, вносител за Бенелюкс. Проблеми има при всички видове продукти, но недостигът е по-силно изразен при големите формати, твърди и президентът на италианския вносител Diadema Андреа Виченци.

Няколко са причини, довели до този дефицит. Основната се крие в трудностите при процесите на сушене и ферментация за получаването на достатъчни количества, необходими за производството на най-качествените пури. Поради това Habanos S.A. и неговият кубински оперативен клон Tabacuba от няколко години изпитват дефицит за производство на големи пури (double corona, churchill, salomones).

По време на пандемията ситуацията допълнително се влошава заради блокирания транспорт на дълги разстояния и прекъсванията във веригите за доставки, които все още не са напълно възстановени. Въздушният трафик все още не работи на пълни обороти и когато спедиторът трябва да избира между няколко вида стоки, пурите не се считат за приоритет.

Пандемията нанася гигантски щети в Куба, където се произвеждат най-качествените пури. Една от най-големите фабрики La Corona в Хавана е затворена за два месеца, тъй като персоналът масово е покосен от вируса. Смятаната за фундаментална за кубинската икономика, тютюневата индустрия е освободена от медицинските ограничителни мерки, наложени на острова. Въпреки това производството все още е затруднено. Малките помещения за работа в някои фабрики като El Laguito, където се произвеждат повечето продукти на Cohiba, не позволяват да се поддържа приемлива според здравните норми дистанция. Дори при въвеждане на ротационни и съботни смени, производството е спаднало рязко. От януари 2021 г. валцовите цехове са натоварени на 50% от капацитета си или дори по-малко. Пурите са занаятчийски продукт, това не е индустрия, в която можете да увеличите производството с натискане на бутон, обясняват запознати с този бизнес.

В същото време в Европа, която държи 60% от глобалните продажби на кубински пури, търсенето нараства сериозно и то по време на ковид ограниченията. Блокирани вкъщи в продължение на няколко седмици, ценителите увеличават консумацията. И това си има своето обяснение: пушенето на пура е ритуал, истински празник за сетивата.

Заради повишеното търсене, намаленото предлагане и ограничените наличности рафтовете на тютюневите магазини сега са пусти. И както често се случва в такива ситуации, виждайки, че магазините са по-малко заредени от обикновено, любителите на пури, а и самите търговци на дребно, бързат да купуват веднага щом се появят дефицитните продукти. Така сами влизат в спиралата и се създава още по-голям дефицит.

 

Как се познава първокласният продукт

Добрата пура е като да опиташ хубаво вино: помирисваш я, опитваш я, гледаш я, усещаш я, дори можеш да кажеш, че я чуваш. Първокласната е ръчно свита и само от най-добрите тютюневи листа, направена е по традиционни техники, предавани от поколения на поколения производители.

Премиум пурите са висококачествени и са предпочитан подарък. Но как да сте сигурни, че сте попаднали точно на тях? Те се произвеждат от висококачествен тютюн, който е експертно изсушен. Отлежали са минимум 2 години и се предлагат в малки партиди.

Тези пури имат мек вкус и бавно изгаряне – издържат около час и дори повече. Силата, гладкостта и консистенцията на дима също са важни фактори при определяне на качеството.

За да прецените дали една пура е с високо качество, необходимо е да се съсредоточите върху обвивката, тя трябва да е гладка, мазна и без грапавини. Не бива да е твърде мека или прекалено твърда, това издава проблеми в производствения процес. Ако има бучки или меки петна, не е добър избор. Добрата пура е с плътна и твърда текстура по цялата си дължина.

Вкусът никога не бива да е груб, трябва да е сложен и гладък до съвършенство. Признак за качество е равномерното изгаряне, пепелта се държи добре, а самата пура показва ръчно валцуваната изработка, която е предназначена да бъде като произведение на изкуството.

Освен това първокласните марки са известни с постоянното си качество. Те се предлагат и в по-ювелирни опаковки, например в дървени кутии, и така изглеждат още по-привлекателни на показ у дома или на обществени места като хотели или клубове.

Ако не можете да разберете дали една пура е висококачествена или не, като я погледнете или помиришете директно, опитайте се да направите малко проучване на самата марка или производителя.

И една любопитна подробност – на 13 август 2016 година в Куба е направена най-дългата пура в света в чест на Фидел Кастро, точно 90 метра.

 

Христофор Колумб  ги открива за Европа

Първите европейци, впечатлени от пурите, са моряци от кораба „Санта Мария“, воден от Христофор Колумб към непознати земи. Екипажът бил доста учуден при вида на „индианци с навити листа, пълни с тютюн“. Всъщност са видели част от коренното население на Куба, която още от 1492 г. се смята за основен производител на пури. Макар че онова, което впечатлило хората на Колумб, трудно може да се оприличи на истински пури.

Испански конкистадори имат основен принос за облагородяването и разпространението им. Пурите започват да се ценят по света не по-рано от ХVII век, като най-напред тютюнът се усуква по специфичен начин и се пуши (а не само се подушва) във Франция и Германия, после и в САЩ.

Поради постоянно високите температури, високата влажност и редовните валежи, Куба е идеална за тютюн. Ароматите и цветовете варират в зависимост от това къде в страната се отглежда реколтата, но вкусът на кубинския тютюн обикновено е силен, гладък и плътен.

Ръдиард Киплинг, Марк Твен, Карл Маркс, Йосиф Сталин, Ал Капоне, Фидел Кастро, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Майкъл Джордан, Джак Никълсън, Леонардо ди Каприо, Деми Мур, Риана, Шакира, Упи Голдбърг, Мадона… Това са само малка част от световноизвестните знаменитости, изкушени от аромата на пурите. Любопитно е, че президентът на САЩ Джон Кенеди също бил ценител и истински виртуоз в пушенето им. И дори настоял да се купи внушително количество от любимите му пури, преди да наложи ембарго на търговските отношения с Куба. След като секретарят на Кенеди му донесъл 1200 бройки, американският държавен глава подписал съдбовния указ. Сър Уинстън Чърчил пък изпушвал около 15 на ден. А Ернесто че Гевара обичал да са по-дебели, въпреки че имал астма. Негови са и думите: „Животът е като пура, дълга колкото живота, за да се изпуши добре…“.

И въпреки че пушенето на пури се смята за запазена марка на мъжете, има и доста жени, които го намират като страхотно средство за отваряне на врати.

Тук е моментът да се обърне по-специално внимание на влиянието на пурите върху здравето на хората. Още се помни дълго коментираният случай, когато главният хирург на САЩ в доклада си от 2005 г. нарекъл ценителите на пури непушачи. В началото на ХХ век лекарите съветвали бременните жени да палят по някоя-друга пура. Смятало се, че така бъдещите майки нямало да напълнеят. Кралица Екатерина Медичи преборвала с тютюн мигрената си. Френско правителство пък обмисляло хлябът да бъде заместен от тютюн с мотива, че пушенето премахва усещането за глад.

Веднъж Зигмунд Фройд предизвикал смях у студентите си, видели го с пура в устата по време на лекции. „Понякога пурата е само пура“, духовито отбелязал бащата на психоанализата.

Пушенето на пури постепенно от обикновен вреден навик се приема като субкултурно явление. Затова казват, че пурите са цяла философия, купуването им е изкуство, а пушенето – несравнимо удоволствие…

 

Най-скъпи са кубинските

Най-скъпите пури са кубинските – през 2006 г. за една бройка от серията Gurkha Black Dragon са били платени 1150 долара. Произвели са само 5 кутии от камилска кост с ръчна резба, в които се побирали по 100 пури. Всяка от тях съдържала микс от най-древен тютюн, събран от цял свят. Но на Острова на свободата може да се купи пура и за 5 долара. Добре е да се знае, че през 1836 г. в Куба имало 306 фабрики, произвеждащи близо 4 млн. 887 хил. пури годишно от общо 2000 работници.

Не е прието да се използват хладилни камери за борба с ларвите на бръмбара, увреждащ тютюна. Затова обикновено във фабриките се прилага фумигация – метод за контрол на вредителите, при който пространството се изпълва изцяло с газообразни пестициди.

Но да се върнем на цените и какви са в България. Подробна информация може да се намери на сайта на официалния представител на Habanos в България – Kalrman Caribe.

Линия Behike на Cohiba например е 110 лв. за къс. Тези пури излизат на пазара в средата на 2010 г. Оттогава целият свят говори за тях. Изработени са от изключителния medio tiempo – оскъден двоен лист в най-горната част на тютюневото стъбло. Рядкост е, когатo „върже“ medio tiempo, появата на тези фини листенца се намира в изключителна зависимост от грижовността на земеделците. Този най-нежен лист е уязвим и на най-малките климатични промени. Cohiba Lanceros е любимата на Фидел Кастро тънка пура. Тя може да се купи у нас за 59 лв. на къс. Исторически това е първата Cohiba.

Класическата кутия от 25 къса H.Upmann Connossieur No.2 струват 625 лв. Историята им започва от немския банкер Херман Упман. Той толкова много обичал кубински пури, че се премества в Хавана през 1844 г. и се установява там като банкер и производител на пури. Неговата банка затваря в началото на 1920 г., но пурите му продължават своя живот като чудесен пример за елегантни Habano с лек до среден по сила вкус.

Разбира се има и много по-бюджетни пури. Bolivar Royal Corona например е 25 лв. за къс. В началото, до представянето си през 1973 г. като Royal Corona, тя е носила името на британския престолонаследник Принц Чарлз. Най-харесваната пура на марката, каквото и да се каже за нея, ще е малко. Най-продаваният Bolivar в световен мащаб, който има дързостта да се конкурира с класиките в този размер – Cohiba Robusto и Partagas Serie D N4.

H.Upmann Majestic пък е пура, любима на американския президент Джон Кенеди. Тя може да се купи за 11 лв. на къс. Без колебание може да я пробвате, ако сте начинаещ в света на кубинските пури.

 

Доброто съхранение гарантира качеството

Кубинските пури може да се съхраняват продължително време и по подобие на вината, колкото повече отлежават, толкова повече разгръщат своите качества. Това е само при положение, че са спазени всички изисквания, за да не се повредят и изсъхнат. Идеалният умидор е тип walk-in помещение, изцяло посветено за съхранението на пури, в което температурата и влажността се контролират електронно.

Такива могат да се срещнат в специализирани магазини за пури като тези, принадлежащи на световната верига бутици La Casa del Habano, Cohiba Atmosphere и в повечето магазини Premium Cigars&Tobacco, където всички пури се съхраняват в оптимални условия съгласно утвърдените норми. Разбира се, за индивидуално ползване индустрията предлага умидори за дома на всеки. Това могат да бъдат кутии или шкафове с чекмеджета, специално създадени да задържат влагата. Влажността трябва да варира в границите между 65 и 75%. В овлажнителя да се налива само дестилирана вода, в противен случай има опасност от поява на гъбички по пурите, предизвикани от обикновената вода, съдържаща микроорганизми. При повишаване на влажността повече от 80% да се остави вратата отворена за 15-30 минути. Първоначално да се навлажни обилно гъбичката, тъй като дървото на шкафа няколко дни поема влага. Гъбичката трябва да бъде непрекъснато влажна.

 

Никога не се палят с бензинова запалка

Има два принципа при разпалването, първият е пурата да се пали с пламък, несъдържащ аромат. Винаги трябва да се използва запалка с газ или кибрит с кедрови клечки. Никога не се пали пура с бензинова запалка, ароматизирана свещ или кибрит с восък, защото техният аромат ще се пренесе на пурата. Вторият принцип е да се отдели необходимото време и внимание при разпалването с т.нар. Habanos Ритуал. Нищо не би могло по-бързо да развали насладата от едно habano от тънката струйка дим при пушене на неправилно разпалена пура.

Хванете основата на пурата, поставете я на 90 градуса спрямо пламъка и я въртете, докато повърхността е равномерно обгорена. Поставете пурата между устните си и държейки пламъка на сантиметър от пурата, дръпнете си от нея (ако трябва, няколко пъти), докато пламъкът скочи към края ѝ. Продължете да въртите пурата над пламъка. Обърнете пурата така, че да виждате обгорения й край, и духнете леко към нея, за да проверите дали е разпалена равномерно.

 

Боян Радев учи българите да ги пушат

Ако има българин, който олицетворява пушенето на пури у нас, то това е първият ни двукратен олимпийски шампион и колекционер Боян Радев. Той е сред първите, които хващат дебелата цигара в ръка, веднага след като се отказва от високия спорт и се отдава на колекционерството. Пурата е задължително допълнение към екстравагантния му за годините на социализма вид – шапка борсалино, преметнат през врата дълъг шал и карирано сако от известната английска марка „Дакс“. Бохемите го гледат първоначално странно, а след това започват да му подражават. „Всичките, които пушат пури от моето поколение, аз съм ги научил“, повтаря и до днес прославеният шампион. С напредването на възрастта лекарите му забраняват едно от големите му удоволствия, но старите софиянци си спомнят приведената му стойка и неизменната пура, димяща в ръката му.

Зетят на Тодор Живкови и най-славен директор на българската национална телевизия Иван Славков също беше сред бонвиваните, практикуващи този „сладък порок“. Пурата е запазената марка и на скулптора Вежди Рашидов. В момента той не пуши, но се носят легенди за колекцията му от пури и лули.

Бившият премиер Бойко Борисов също е сред заклетите пушачи на пури. В началото на 2011 г. се заканва да ги откаже напълно, но даденото обещание се оказва трудно изпълнимо.

Хазартният бос с повдигнати обвинения Васил Божков, който от години живее в Дубай, също е постоянно с пура в ръка. Той е пристрастен към хаванските „Тринидад“ от прочутия размер „Чърчил“. Освен това си пада и по „Кохиба“.

Последни новини