- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ще подкрепи ли ПП-ДБ правителство на ГЕРБ-СДС?

В коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ виждат нова тенденция в отношението на ГЕРБ към тях и вече са песимистично настроени към възможността да подкрепят правителство с премиер Мария Габриел. Това става ясно от най-новите коментари на депутати от ПП-ДБ тази сутрин.

„Има ясна промяна в политическата обстановка. Виждаме последната една седмица в Народното събрание, в кулоарите може да чуете, че всъщност вече има създадена управленска коалиция и това е коалицията „Магнитски“. Това са партиите, чиито представители влязоха в списъка „Магнитски“ заради корупция. Истината е, че най-лошото, което може да се случи на страната, е управление на тази коалиция“, заяви пред БНТ Венко Сабрутев от ПП.

„Продължава вътрешната дискусия. Като цяло ние имаме изключително ясно решение още отпреди един месец. Националният ни съвет взе решение да не подкрепяме ГЕРБ. Очаквам да препотвърдим това наше решение утре в края на деня. Моето лично мнение е, че ние няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ по какъвто и да било начин“, каза Сабрутев.

„Обръщението на Мария Габриел не беше към нас, а по-скоро към Нинова, Карадайъ и ИТН. Това е показателно. В петък от нас, без да имаме информация, искаха да чуят „да“ или „не“ и всеки, който присъства на срещата, усещаше, че бутат към „не“. Добре че беше Габриел, която искаше да отговаря на въпросите. Не е ясно доколко това е театър, в който ние да послужим като параван и алиби“, каза съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков пред бТВ.

„За експертен кабинет с мандат от една година чухме за първи път вчера. Добре беше да се чуе, до вчера знаехме само кой ще е премиер. Добре ще е да се съберем и да обсъдим дали има нещо ново, което да промени нашите намерения“, посочи той.

Според представители на ПП утре те ще излязат с окончателно решение. Днес обаче ГЕРБ-СДС ще приеме или отхвърли първия мандат за съставмяне на правителство.

„Новото предложение на Мария Габриел изисква сериозно обсъждане. Но не е ясно към кого е насочено. ГЕРБ се опитва непрекъснато да ни вкарва в цайтнот – няма време. Това притискане във времето е с цел да се направи някаква грешка.“

Това заяви пък акад. Николай Денков от ПП – ДБ пред бТВ.

„Ние ще подкрепяме политиките и законите, които залегнаха в управленската програма. Многократно сме заявявали, че няма да правим коалиция, каза Денков. Според него няма как да правиш експертен кабинет с ярко политическо лице, макар че Мария Габриел изглеждала по принцип добъл избор. Важно било дали Габриел ще избира експертите или Борисов.“

Според Денков Гешев трябвало да си тръгне още през 2020 г.

„Не е ясно доколко всичко това е театър, който ние да послужим само за алиби. Очаквам един истински разговор, заяви още депутатът от коалицията ПП-ДБ акад. Николай Денков за предложението на ГЕРБ да не се прави коалиция, а да се даде подкрепа за експертен кабинет за една година. Нормално е да се съберем, да обсъдим дали има нещо ново, с което да променим отношението си към ГЕРБ-СДС, обясни Денков, който не каза дали ПП-ДБ ще подкрепят Мария Габриел за премиер.

Акад. Денков добави също, че ПП-ДБ има време до следващия понеделник, за да отговори на ГЕРБ. Денков увери, че ПП-ДБ ще подкрепят законодателната програма, законите и решенията на Министерски съвет независимо кой е на власт.

 

- Реклама -

Последни новини