- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Яйцата са рекордьор по ценови скок

Яйцата са рекордьор по поскъпване, от 23 ст. в същия период на миналата година сега са 40, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

При месото и млечните продукти имаме най-високия ръст на среден базис. Имаме доста свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години, обясни той.

По негови думи поскъпването сред храните се дължи най-вече на по-високата цена на енергийните ресурси. „С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците – понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар“, коментира Иванов.

Той съветва всички потребители да правят информирани покупки. „В нашата държава е характерно да се вещаят бури. Имаме панически действия. Бих посъветвал всички потребители да се информират за цени, за процеси в света. Ако забележим цена, която не е нормална, да не го закупуваме“, препоръча шефът на стоковите борси.

- Реклама -

Последни новини