23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Янаки Стоилов: Проблем е криминалната корупция, но по-големият е „легалната“

„Решението на КС показва, че Конституцията живее – нещо, което е записано в нея с оглед на практиката показва своите реални изменения“, заяви конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов по бТВ. Той коментира решението на КС, според което ресорният министър може да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност, извършва по две-три престъпления в месеца. Показано е, че има механизми, които поставят тези стандарти твърде високо“, каза още конституционният съдия.

„Когато правихме проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на главния прокурор с промени в Конституцията, защото в един момент това може да стане претекст или реална причина България да загуби голяма част от средствата“, каза Янаки Стоилов.

„Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения“, обясни Янаки Стоилов.

„Настойчиво препоръчвам на правителството да пресича корупционните прояви, както тези, които са в нарушение на закона, така и тези закони, които правят възможна корупцията“, отбеляза той.

Това според него може да стане като не се приемат закони, с които се опрощават десетки милиони задължения на хора, които минават за големи бизнесмени. „Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството“, посочи Стоилов.

По отношение на издаването на така наречените „златни паспорти“, Янаки Стоилов уточни, че най-много такива документи са издадени в периода 2016-2019 г.

По думите му, заедно с проверката на специализираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание трябва да има в оперативните структури за това дали някои не проверява себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „златните паспорти“ и какви дейности са извършвали. „Въпросът е да се види като са приемани разпоредбите как се е давало българско гражданство по натурализация“, уточни Янаки Стоилов.

Източник: бТВ

Снимка: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини