- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Янев търси съмишленици „във всички посоки“ за бъдещата си партия

Бившият министър на отбраната Стефан Янев, който вече е заявявал, че подготвя създаването на нова политическа партия,  отрече слуховете, че преговаря за участие с Мая Манолова, с бившия министър на отбраната Николай Цонев или с Виктория Василева от „Има такъв народ“. Говоренето на два гласа в кабинета е опасно,заяви в интервю за БНТ доскорошният той.

От думите му се разбра, че търси съмишленици „във всички посоки“ и „без идеологеми и рамки“. Партията няма да е либерална, а общите ценности, които ще обединяват членовете й, ще са „стълбовете на националния интерес – свобода, справедливост, сигурност и благоденствие“.

Янев стана първият министър, сменен от премиера Кирил Петков след по-малко от 80 дни на поста. Това стана след като министърът избягна да назове агресията на Русия в Украйна с думата „война“ и в поредица лични изяви зае различна от правителствената външнополитическа позиция.

Когато говореше за своята оставка, Янев първо даде за пример собствения си начин на ръководство като служебен премиер като „пръв сред равни, а не диктатор и велможа“. След това предупреди, че „ако някой мисли, че може да запуши устата на министър, не е здравословно“.

Добави и личното си разбиране, че „лично мнение трябва да има всеки министър, защото то отразява начина на разбиране на избирателите“, пропускайки, че постът не е изборен.

В хода на разговора обаче Янев застъпи и противоположната позиция, докато коментираше своите бивши колеги в кабинета „Петков“. Запитан какво мисли за разминаването в позициите на премиера Петков и вицепремиера Асен Василев, изразил лично мнение в полза на това България да изпрати военна помощ на Украйна, Янев отговори:

„Опасно е правителството да говори с два различни гласа. И продължи: „Създава се впечатление, че няма ясна мисъл и нещата не се обмислят преди да се кажат. Дава лош сигнал към българските граждани, които и без това са изплашени и стресирани от войната.“

Източник: БНТ

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -