24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

1 юни! Деца от целия свят показват красотата на България в Рим

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и с детския усет за света и много емоции. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до 18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света. Малките художници нарисуваха България с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения.

Така започва това красиво начинание. Стотици българчета от цял свят преди две години рисуваха, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара.

Обектите бяха Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите.

Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България, информира Радио България и БНР.

 

Снимка: Facebook/ AIBIA

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини