14.2 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 април – Честит ден на шегата!


На 1 април отбелязваме Международния ден на шегата. Той се празнува в много страни по света, макар и да не е официален празник. На този ден много хора се шегуват и разказват забавни истории на своите приятели.

Историята на празника

Някои свързват началото на празника с Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) се отбелязвал Празникът на глупците (Festus Fatuorum). Съществува и друга теория, която твърди, че празникът произлиза от неаполитанския крал Монтерей, който получил риба като подарък за спирането на земетресение. Следващата година, когато владетелят поискал същата риба, готвачите не успели да я намерят и приготвили друг вид, който изглеждал подобно. Въпреки че кралят разбрал за замяната, той не се разгневил, а посрещнал ситуацията с усмивка. Оттогава шегите и измамите на 1 април се превърнали в традиция.

Първото документирано празнуване на 1 април е от 1392 г. в книгата „Кентърбърийски разкази” на Джофри Чосер. Там, един от главните герой – петелът Шантиклер е излъган от лисица на 1 април, защото било традиция.

Едно от вероятните обяснения е смяната от Юлиански на Грегориански календар през 1582 г. По стар стил Нова година се отбелязва на или около 1 април. Папа Григор XIII въвежда новия календар, който показва, че началото на новата година се измества на 1 януари.

Доста хора не разбират за смяната и продължават да празнуват новата година по стар стил. Тези, които знаели, започнали да се шегуват с това.

В България

Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя 52-ри рожден ден. Емблематичният музей ще отбележи празника с ден на отворени врати и безплатен вход за всички. Посетителите ще могат да видят 2 изложби – „10 процента карнавал“, която представя фотографии от карнавала през последните 10 години. Интересна е и последната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков, озаглавена „60 диоптъра карикатурогледство“.

Последни новини

- Реклама -