- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

10% от най-големите чужди инвеститори в България са австрийски компании

Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

„Надявам се, че инициативата, която стартирахме във формат „закуска с инвеститори“ допринесе за подобряване на диалога и бизнес средата за представителите на австрийския бизнес“, каза министър Стоянов и допълни, че българската държава ще продължи да работи за положителното развитие на двустранните икономически отношения между двете страни.

Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро вложения у нас.

Според икономическия министър нашата страна има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги. Приоритет е стартирането на повече проекти между компании от двете страни в тази област и насърчаване на развойната и изследователска дейност. Сред другите перспективни области за сътрудничество са секторите на транспортната инфраструктура и технологиите за опазване на околната среда и енергоспестяването.

 

- Реклама -

Последни новини