13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

100 години от рождението на Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението на великата българската актриса Стоянка Мутафова.

Легендата на българския театър е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство.

През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, работи и в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Има стотици театрални и кино роли. Една малка част са продукции, като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“, „Госпожа Стихийно бедствие“ и др.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева-Муки, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в препълнената с обич за нея зала 1 на НДК.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената десетилетия. „Кралицата на българската комедия“, както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли. Първата й е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката „на мига“, щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра, така и на екрана. Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. Тя споделя: „За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко“.

Любимата актриса на малки и големи си отиде на 6 декември 2019 г. на 97-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Само преди дни, на 24 януари 2022 г. Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“. Дълга опашка от желаещи се нареди още в малките часове на нощта, за да притежава ценния спомен.

Днес рождението й отбеляза и легендата на българската музика – Лили Иванова. Тя пусна в официалния си профил във фейсбук снимка на актрисата с послание: „100 години от рождението на голямата българска артистка Стоянка Мутафова! Поклон пред светлата й памет! Аплодисменти!

 

Източник: Дарик

снимки: Дарик

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img