- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

11 американци са убити в Израел, САЩ се въздържа от въоръжена намеса


Генерал Чарлз Браун

Най-малко 11 американски граждани са били сред жертвите в Израел след нападенията през уикенда, извършени от палестинската ислямистка групировка “Хамас“.

Вашингтон смята, че е вероятно американски граждани също да са сред тези, които са държани като заложници от “Хамас“.

По-късно говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби добави, че все още не е потвърдено това. САЩ вече доставят на Израел системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

„Не мога да кажа категорично, че знаем, че американците са държани като заложници. Въпреки това трябва да приемем мрачната възможност, че някои от тях са“, каза Кърби пред репортери.

Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ работят с израелските власти за получаване на повече информация относно местонахождението на американски граждани, които все още не са открити.

„За американските граждани, които в момента се намират в Израел, Държавният департамент предоставя консулска помощ, както и актуализирани предупреждения за сигурност“, каза Байдън.

„За тези, които желаят да напуснат, търговските полети и варианти по земя все още са достъпни“, каза той, допълвайки, че тези хора трябва да вземат предпазни мерки и да следват указанията на местните власти.

Правителството на САЩ не възнамерява да изпрати военни на място след нападенията срещу Израел от страна на ислямистки бойци от “Хамас“, но ще защитава интересите на САЩ в региона, заяви говорител на Белия дом, предаде Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че „няма съмнение, че има известна степен на съучастие“ от страна на Иран в подкрепата на Хамас, но президентът Джо Байдън не е видял осезаеми доказателства, че Иран е участвал пряко в подготовката на сегашната криза.

Кърби заяви пред репортери, че Белият дом очаква допълнителни искания от страна на Израел в сферата на сигурността и ще се опита да ги изпълни. възможно най-бързо.

„Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим интересите на националната си сигурност и да изпълним ангажиментите си в областта на сигурността по целия свят, включително в този регион, поради което изпратихме самолетоносач в източната част на Средиземно море“, каза Кърби пред телевизия Си Би Ес, предаде ТАСС. „В момента нямаме планове да разполагаме войски в Израел, но отново, винаги ще се ръководим от нашите интереси“, подчерта той.

Той също така заяви, че „е твърде рано да се каже, че сме ударили спирачките“ на усилията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, а че тази дипломация все още трябва да се насърчава.

Американската армия „увеличава“ доставките на системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друга помощ в сферата на сигурността за Израел, за да му помогне да отговори на безпрецедентната атака на „Хамас“ през уикенда, заяви междувременно високопоставен представител на американската отбрана, предаде Ройтерс. „Самолетите вече излетяха“, каза американският служител, говорейки при условие за анонимност пред репортери в Пентагона.

„Подкрепяме Израел… Оставаме в постоянни контакти с нашите колеги в Израел, за да определим и след това да подкрепим най-неотложните им изисквания.“

САЩ все още не са предоставили подробна информация за размера на исканията на Израел за помощ в областта на сигурността. Но представителят на американската отбрана заяви, че Вашингтон се свързва с отбранителната индустрия за ускоряване на чакащите израелски поръчки и разглежда възможностите на собствените запаси на САЩ за попълване на израелските нужди.

Длъжностното лице също така изглежда отхвърли опасенията, че САЩ може да се затруднят да снабдяват едновременно Израел и в същото време доставят оръжие на Украйна.

„Ние сме в състояние да продължим подкрепата си както за Украйна, така и за Израел, и да поддържаме собствената си готовност в световен мащаб“, заяви служителят.

Междувременно най-високопоставеният генерал на САЩ предупреди Иран да не се замесва в кризата в Израел и заяви, че не иска този конфликт да се разшири, предаде Ройтерс.

Запитан какво е посланието му към Иран, генерал Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви: „Да не се замесва.“

„Искаме да изпратим доста силно послание. Ние не искаме това (конфликтът – бел. ред.) да се разшири и идеята е Иран да получи това послание ясно и категорично“, каза Браун пред малка група репортери, пътуващи с него към Брюксел.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка „Хамас“ предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на „Хамас“ в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от „Хамас“, съобщи пресслужбата на израелското правителство. Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

„Хамас“ е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Организацията на американските държави.

Източник: БТА

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -