19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

11% по-скъп газ от ноември

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цена на природния газ за ноември в размер на 67,27 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от дружеството.

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец октомври от 60,41/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Т.е. предложената цена за ноември от „Булгаргаз“ е с 11,36% по-висока от настоящата.

Цените, на които се търгуват количествата за доставка през ноември на нидерландския газов хъб TTF, референтен за ценовите нива на природния газ в Европа, се повишиха до 49 евро за мегаватчас или с над 25% за една седмица, изтъкват от обществения доставчик. Според „Булгаргаз“ това се дължи на няколко фактора, сред които са ситуацията в Израел, заплахите за стачки сред част от служителите в сектора на втечнения природен газ в Австралия и установения теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни.

На 1 ноември в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде депозирано окончателното предложение за цената на природния газ за месеца, се посочва още в съобщението.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини