- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

11 са жертвите на бурята „Даниел“ в Гърция, а шестима се издирват

Наводненията в Гърция, причинени от бурята „Даниел“, взеха 11 жертви, а други 6 души се издирват. Продължава спасителната операция в наводнените райони, обобщава БНР.

Постепенно се оттегля водата от наводнените села в област Магнисия. Туристите от района на Волос и Лариса са евакуирани, съобщиха местните власти. В ниските части около град Лариса все още има риск от нови наводнения поради преливане на реки, но хората са предупредени от вчера, казаха пожарникарите.

Продължава да е затворена магистралата Солун-Атина в района на Лариса. Не се движат също влакове и автобуси.

Министерството на здравеопазването издаде препоръка да не се пие водата в цялата област Магнисия поради риск от разпространение на зарази. „Появиха се случаи на гастроентерит и има риск това да се разпространи, ако хората нямат достатъчно вода. Властите трябва да раздадат на всички поне по два литра питейна вода“, заяви пред обществената телевизия ERT Елена Риза, професор по епидемиология в Медицинския факултет на Атинския университет.

В цяла Гърция се провежда мащабна акция по събиране на помощи за пострадалите от наводнението.

„От началото на лошото време са спасени повече от 2850 души“, заяви говорителят на пожарната Янис Артопиос пред телевизионния канал Mega, цитиран от БГНЕС. „Все още има много хора в селата около Кардица, Паламас и към Трикала. Те не са изчезнали, а са попаднали в капан“, посочи той.

Ситуацията остава тревожна и в близост до град Лариса. „Имаме големи затруднения с река Пиниос, в непосредствена близост до град Лариса, която е преляла и е достигнала височина от 2,5 метра в покрайнините на Лариса“, каза Артопиос.

Наводненията са унищожили хиляди хектари богата земеделска земя, а фермерите са загубили и значителен брой добитък.

След опустошителните пожари, които засегнаха Гърция лятото и взеха поне 26 жертви, бурята „Даниел“ удари централния крайбрежен регион Магнезия на 4 и 5 септември, а на 6 засегна други градове, разположени по-навътре в сушата. Експертите определиха събитието като „екстремно по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа“. Появиха се данни, че за 2 дни е паднало количество дъжд, обичайно за 3 години. Възможно е в наводнените участъци да се появят нови езера.

Източник: segabg.com

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини