- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„1200 страници болка“ с издевателствата на ДС

Избрано

Геновева ДИМИТРОВА

„1200 страници болка”, 2022, България, 60 минути, документален филм, сценарист и режисьор Атанас Киряков, продуцент и оператор Иван Тонев, музика Теодосий Спасов.

„1200 страници болка“ е е поредната важна и разтърсваща творба на 83-годишния документалист ветеран Атанас Киряков. И още едно доказателство, че възрастта може да бъде „надхитряна” с хъс и енергичност. Макар и в не съвсем цветущо здраве, той отново експедитивно е съумял да създаде колоритен и задълбочен портрет – този път на нестандартния физик Стефан Маринов (01.02.1931-15.07.1997). Покъртителният разказ за професионалния му път и житейска съдба е изграден въз основа на 1200-те страници от досието му в Държавна сигурност.

Стефан Маринов е виден учен и отявлен дисидент по време на комунистическия режим в България през втората половина на XX век. Освен физик с международна известност, той е и писател сатирик. Романтик по душа, пише гневни писма до министри, издава и малък опозиционен вестник. Освен въздействащи архивни кадри от епохата, страници от досието му и оскъдни снимки на Стефан Маринов, на екрана говори за него синът му Марин Маринов – като своеобразен Вергилий из адския му път. И други споделят спомени: колеги, бившата му снаха Миглена Николчина, Георги Лозанов – приятел на Марин от детството… И въпреки ограничения личен архив, като от пъзел през думи и визия се оформя плътен и изчерпателен портрет на силна и особена личност. Властта го ненавижда – след много откази в крайна сметка му дава виза за Австрия, но за никъде другаде. И там Стефан Маринов не намира спокойствието. През 1997-ма се хвърля от висока сграда в Грац.

След прекрасния „Дорина” (2020), посветен на благотворителната дейност на красивата и преследвана от Държавна сигурност Дорина Илиева-Смипсън на остров Мавриций, „1200 страници болка” е поредният филм на Атанас Киряков, който се занимава с издевателствата на комунистическата власт и ДС. Със съпротивата, с разнебитената човешка съдба, с лудостта да се живее въпреки всичко. Изключително актуален е в контекста на днешния хаос и войната на Путин в Украйна.

Завършил кинорежисура в ИДЕК в Париж през 1963 година, Атанас Киряков е сред най-интересните, смели и рефлективни български документалисти. Филмографията му се състои от над 130 документални и научнопопулярни заглавия, сред които „Вестоносци на вековете”, „Да спасим въздуха”, „Писани яйца за радост”, „За служебно ползване”, „Оцелелите”, „Обречените”, „Цяр”, „И в Рая има Ад”, „Летящите хора на Жоел”, „Иван Кирков или да се спасиш в спомена”, „Горяни”, „Преходът или какво стана с нас”… От самото начало на 90-те години на ХХ век почти непрестанно и пръв се занимава с травматични теми от българската история: лагерите, горяните, безкрайният преход… „Филмите ми са полезни на българското общество. И досега на улицата ме спират възрастни, изстрадали хора и ми говорят за лагерите, за горяните. Чувствам се полезен!”. Атанас Киряков обича да казва: „Трябва да се улавят мигове”. И отново, както обикновено при него, новият му филм хваща за гърлото.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини