spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
16.5 C
София

Кариеризмът ерозира нормалната политика

Избрано

Асен ДИМИТРОВ
Някаква Виктория Василева напускала! „Има такъв народ“ ли, Народното събралние ли, не разбрах. Няма значение за никого.
Скоростта, с която ерозират тези проекти (това очаква и „Продължаваме промяната“ щом изпадне от управлението), показва, че в политиката нахлу кариеризмът и сребролюбието, а не нов дух и промяна на политическия модел. „Няма ляво, няма дясно“ е формула на „няма идейно партийна принадлежност, няма политическа отговорност“.
ГЕРБ беше последният проект, който обра потенциала за хора, желаещи да се заемат с политика, като траен ангажимент към структурата, а Бойко Борисов показа стремеж да придаде на тази партия образ на обществено ангажиран субект. Възникна като популистка, лидерска формация, но се оформи, като ясен, десен субект, въпреки традиционните корупционни недъзи, характерни за цялата политическа класа.
Оттук насетне, въпреки партийния нихилизъм, който се разстла като мана над устойчивостта на демократичния процес, чрез опитите за дискредитация на многопартийната система, нормалността изисква обществото да си върне доверието и очакванията към традиционните партии. На тях лежи и отговорността за модернизация на дискурса за ролята на партиите в обществото.

Последни новини