11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

148 години от Априлското въстание: Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев

Отбелязваме 148 години от Априлското въстание, днес в Клисура е кулминацията на тържествата. Всяка година на този ден самодейци от града и национално дружество „Традиция“ възпроизвеждат историческите моменти. Градът е дал 400 жертви и остава свободен само 6 дни.

„Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието“, заяви в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният премиер Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад „20 април“ в Клисура.

Априлското въстание е връхна точка в българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането. То избухва на 20 април 1876 г. по стар стил (2 май по нов стил). Негова задача е извоюването на независимост на България от Османската империя.

С наближаване на решителния час възниква идеята за свикване на общо събрание, на което да се обсъдят основните въпроси на предстоящото въстание. Събранието се провежда от 14 до 16 април 1876 година в местността Оборище. Но заради предателството на един от присъстващите участници – Ненко Терзийски, местните турски власти научават за взетите решения и предприемат незабавни контрадействия (мерки за арестуването на ръководителите на революционната организация, като изпращат специални конни отделения в Копривщица и Панагюрище.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img