31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

15 полицаи и свещеник са убити при атентат в Дагестан

15 полицаи и православен свещеник са убити, а 12 други са ранени при нападения от неизвестни мъже в неделя (23 юни) срещу православна църква, синагога и пътна полиция в градовете Дербент и Махачикала в мюсюлманската република Дагестан.

„Повече от 15 полицаи станаха жертви на терористична атака, докато защитаваха спокойствието и реда Дагестан“, съобщи Сергей Меликов, губернатор на региона.

Убити са и няколко цивилни. В републиката 24, 25 и 26 юни са обявени за дни на траур.
На 23 юни вечерта група въоръжени мъже е стреляла по синагога и църква в Дербент. В резултат на това е възникнал пожар. Почти едновременно с това е нападнато и управление на пътна полиция в Махачкала. Извършено и друго нападение в село Сергокала. Там нападателите са стреляли по полицейска кола, като един от полицаите е ранен.
В републиката е въведен режим на „антитерористична операция“. Отделът на Следствения комитет на Дагестан е образувал наказателни дела за „Терористично нападение“.
Националният комитет за борба с тероризма е съобщил за неутрализирането на петима бойци: двама в Дербент и трима в Махачкала. Според Меликов шестима от нападателите са ликвидирани.
Източник от правоохранителните органи на републиката е съобщил за руските медии за задържането на ръководителя на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров, чиито синове може да са замесени в терористичните атаки.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини